20 ezer tonna hulladék lesz a pécsi toronyházból

Le kell bontani a korábban életveszélyessé nyilvánított pécsi magasházat – így döntött a Baranya Megyei Kormányhivatal. Ennek költsége elérheti a másfélmilliárd forintot is.

Elrendelte a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes épület lebontását a Baranya Megyei Kormányhivatal – tette közzé a Hír24. A munkálatokról a magasház spanyol tulajdonosának kell gondoskodnia, a jogerőre emelkedéstől számított fél éven belül.

Közép-Európa legmagasabb épületét 1975-ben adták át, de csak 1989-ig lakták, mert akkor életveszélyessé nyilvánították az acélszerkezetek korróziója miatt. A ház – amelyben egy ideig hajléktalanokat helyeztek el – 38 évet élt, most három-négyszáz vagonnyi törmelék lesz belőle.

A nyolcvan méter magas, húszezer tonnányi vasbetonból felhúzott ház a szomszédos déli országokban bevált, nálunk azonban rengeteg problémával járó technológiával épült.

A szakértő szerint az épületet robbantani nem lehet, hanem a bontáshoz más megoldást kell keresni, és ennek költsége elérheti akár a másfélmilliárd forintot is. A mintegy 30-35 ezer köbméternyi hulladék elszállításához tíz, egyenként harminc-negyven vagonból álló vonatszerelvényre lesz szükség. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.