'Minek nézi a kormány a parlamentet?'

Az MSZP úgy értékeli, az Országgyűlés mélységes lebecsülését jelenti, hogy a kormány eddig szerintük mindössze egyetlen témában tüntetett fel érdemi jogszabály-módosításokat a parlament tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programjában.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tavaszra tervezett napirendről "kínosan hiányoznak" a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által korábban bejelentett 600-800 milliárd forintos reformcsomag megvalósításához, illetve a nehéz helyzetbe került devizahitelesek védelmét szolgáló törvényjavaslatok.

Az ellenzéki képviselő szerint a kabinet "csalódást keltő" előterjesztései közül kizárólag az ajkai iszapkatasztrófa következményeit kezelő javaslatok tekinthetők érdemi, támogatható kezdeményezéseknek.

A politikus kifogásolta, hogy a Honvédelmi Minisztérium mellett a külügyi tárca sem terjeszt elő egyetlen törvénymódosítást sem a magyar EU-elnökség alatti ülésszakra.

Tukacs István ennél is komolyabb problémaként értékelte ugyanakkor, hogy a parlament tavaszi programjából hiányoznak a kabinet által kilátásba helyezett kiadáscsökkentéshez szükséges javaslatok, így egyelőre nem derül ki, hogy azok érintik-e például az egészségügy, az önkormányzatok, vagy a közoktatás területét is.

Az MSZP emellett azt is határozottan kifogásolja, hogy a kormány egyetlen előterjesztést sem tett a forint gyengülése, illetve a svájci frank erősödése miatt nehéz helyzetbe került devizahitelesek érdekében. Tukacs István szerint ez azt jelenti, hogy a következő fél évben is várat magára a kormányzat által megígért eszközkezelő létrehozása is.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő válaszközleményében azt írta: a következő fél év kormányzati intézkedéseinek középpontjában a gazdasági növekedés beindítása, a foglalkoztatás növelése és az államadósság-csapdából való kitörés szerepelnek. "Az előző nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája nehéz helyzetbe hozta az országot, ezért 2011-nek a megújulás évének kell lennie" - hangsúlyozta a fideszes politikus.

Szijjártó szerint ennek érdekében készül a Nemzetgazdasági Minisztériumban a növekedési és stabilitási reform, "amelynek segítségével munkahelyeket fogunk teremteni, csökkenteni fogjuk az államadósságot, le fogjuk építeni a bürokráciát, és vissza fogjuk szorítani a korrupciót".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.