A kormány szerint tévedés, hogy a nyugdíjat emelni kellett volna

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerint tévedésen alapul, hogy novemberben 1,1 százalékos nyugdíjemelést kellett volna végrehajtani.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteken délelőtt beszélt arról, hogy számításaik szerint - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - nem 0,6, hanem 1,1 százalékos nyugdíjkorrekciós emelés járt volna a nyugdíjasoknak. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy adja oda a nyugdíjasoknak a nekik járó nyugdíjemelés még hiányzó részét.

Az államtitkárság pénteki délutáni, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a novemberi intézkedés mértékét a fogyasztói áraknak a 2010 egészére várható növekedése határozza meg. Ez a várható növekedési mérték 4,7 százalék, ezért a januári 4,1 százalékos nyugdíjemelés után még 0,6 százalékos emelésre van szükség.

Közlésük szerint a tévedés alapja az lehet, hogy az első nyolc havi árnövekedés 5,2 százalék volt. Az index azonban az év során folyamatosan csökken, és így az év egészére az említett 4,7 százalékos árnövekedés várható.

Az intézkedés 2 millió 730 ezer ember érint, ők visszamenőlegesen és decemberre előre, a novemberi nyugdíjakkal egyidejűleg, egy összegben kapják meg a nyugdíj-kiegészítést.

A jövő januári nyugdíjemelés alapját a 0,6 százalékkal már megemelt összegű nyugdíjak képezik majd.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.