A kormány nem akarja a fakanálhoz terelni a nőket

A jobboldali kormányok nem szeretnék visszaterelni a fakanálhoz a nőket, ezt a sztereotípiát ideje lenne felülírni - közölte Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a Szerepváltozások 2011 tanulmánykötet bemutatóján.

A hatodik alkalommal megjelenő kötet a nők és a férfiak helyzetével, munkaerő-piaci lehetőségeikkel, gyerekvállalással, esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozik. Nyitrai Imre szerint a kormány eddigi intézkedési azt bizonyítják, hogy eltökélt szándékuk a választás szabadságának biztosítása a munka és család erőltetett szembeállítása helyett.

A helyettes államtitkár úgy véli, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás könnyítése, a következő két évben négyezer új bölcsődei férőhely biztosítása éppúgy a választás szabadságát biztosítja, mint az a lehetőség, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulhatnak. - Még nincs elegendő bölcsődei férőhely és a családi napközik hálózatának kiépítése is időbe telik, ezért szükség van arra, hogy a egyes családokban a nagymamák vigyázzanak az unokákra - tette hozzá.

Nyitrai Imre felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan kidolgozzák a szociális területen dolgozók életpálya modelljét, ami szintén a nők helyzetén hivatott elsősorban javítani, mert ezen a területen túlnyomórészt nők dolgoznak.

Pongrácz Tiborné demográfus, a kötet egyik szerkesztője elmondta, hogy Magyarországon még mindig nagyon erős a nemi szerepek tradicionális felfogása, ugyanakkor a családok azzal is tisztában vannak, hogy muszáj két lábon állniuk. Vagyis a nők munkavállalása az elmúlt tíz évben egyre elfogadottabbá vált.

Kiemelt még egy, szerinte "egyre kevésbé eretnek" gondolatot a kötetből: a kisgyerekek napközbeni ellátásáról készült tanulmányban felvetik, hogy a szülőknek is be kellene szállniuk a bölcsődék működtetésének finanszírozásba, mert egy rendkívül drága szolgáltatásról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.