A kormány maximálná a végkielégítéseket

A kormány maximálni akarja az állami és önkormányzati vállalatoknál adható végkielégítések mértékét, e vállalati körben rendeletben írja elő a vezetők és menedzserszerződéssel rendelkezők javadalmazásának nyilvánosságát. Az MSZP helyesnek tartja, hogy a kormány megálljt parancsol a közpénzszórásnak, a Fidesz szerint a "lebukott" MSZP és SZDSZ hülyének nézi az embereket.

Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki tájékoztatása szerint a kabinet rendeletben előírja, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezető beosztású munkavállalóinak, és a menedzserszerződéssel rendelkezők fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is.

Ezután minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni.

A jövőben kötendő új munkaszerződésekre vonatkozóan a kormány törvényjavaslatot kezdeményez annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják az adható végkielégítések mértékét. A javaslat szerint ebben a vállalati körben a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hat havi alapbér összegét.

Egyes különösen fontos ágazatokban indokolt lehet további legfeljebb háromhavi bérnek megfelelő foglalkoztatási tilalmi pénz kifizetése, elkerülendő az összeférhetetlenséget. Az új, határozott időre szóló menedzserszerződés idő előtti felmondása esetén legfeljebb hathavi bérre tarthat igényt az adott cégvezető.

A kormány az önkormányzatok, illetve állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok számára nyújtandó költségvetési vagy uniós támogatásokat - az alap normatívák kivételével - a jogszabályi előírások betartásához kötné.

Az MSZP helyesnek tartja, hogy a kormány megálljt parancsol a közpénzek szórásának, az arcpirítóan magas kifizetéseknek az állami-önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál és az önkormányzati szférában is.

"Elég volt abból, hogy miközben a világválság idején a kis jövedelműeknek takarékoskodniuk kell, mások két marokkal nyúljanak a közpénzekbe, ahogy az a BKV-tól Debrecenen át Fejér megyéig napvilágra került - fejti ki Lendvai Ildikó, az MSZ elnöke pénteki közleményében.

A pártelnök felszólítja a parlamenti pártokat: nyilatkozzanak, partnerek-e a jogszabályalkotásban.

A Fidesz véleménye szerint "az MSZP és az SZDSZ lebukott." Több milliárdot fizettek ki a fővárosban és állami cégeknél is horribilis összegű végkielégítésekre. Most, hogy a sajtó és az ellenzék lebuktatta őket, a szocialisták úgy csinálnak, mintha éppen ők harcolnának a - saját maguk által kifizetett - végkielégítések ellen.

"Ennyire azért nem kellene hülyének nézni az embereket" - fogalmaz közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.