A kormány magára hagyta Rogánt, a Fidesz-frakció viszont felkarolta

Kezdeményezni fogja a Fidesz-frakció a parlament hétfői ülésén a napirend kiegészítését a fideszes Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatával, amellyel a politikus a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné - mondta a kormánypárti képviselőcsoport sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek.

Krakkó Ákos ezt azután közölte, hogy a házbizottság csütörtöki ülését követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI kérdésére elmondta: a Rogán Antal által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat nem szerepel a jövő heti napirend tervezetében. A házbizottság ülésén a kormány képviselője közölte, hogy a kabinet továbbra sem támogatja az előterjesztést. (A szabályok szerint a rendkívüli ülésszakon 78 képviselőnek kell kezdeményeznie a napirendre tűzést, amelyről a parlamentnek kell szavaznia.)

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után közölte, hogy a kormány megtárgyalta, és úgy döntött, nem támogatja Rogán Antal említett indítványát.

Rogán Antal az MTI-nek erre reagálva úgy nyilatkozott: a kormány döntéséről még nem tájékoztatták. Hozzátette ugyanakkor: tekintettel arra, hogy a frakció hétfőn a benyújtást támogatta, mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát.

A Fidesz-frakció hétfőn dönt a javaslatról; a képviselőcsoport döntése kötelező lesz a képviselők számára - mondta korábban Krakkó Ákos.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: "a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az Országgyűlésben" Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatáról.

Rogán Antal múlt szombaton nyújtotta be önálló képviselői indítványát, amelyben azt kezdeményezi, hogy rögzítsék az alaptörvényben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát.

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítási javaslatot, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

A képviselő új fejezettel egészítené ki továbbá az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

Csak színjáték?

Színjátéknak tartja az egészet Mandur László. A szocialista képviselő Orbán Viktornak írt nylt levelében azt írja: "önök azt a látszatot akarják kelteni, hogy Orbán Viktor és kormánya nem támogatja azt a gátlástalan hatalom kiszervezést, amit most az Alkotmányban is rögzíteni akarnak, hogy több cikluson keresztül biztosíthassák maguknak a média és a hírközlés feletti totális felügyeletet! Ez nem más, mint a közhatalom szemérmetlen fideszes magánosítása. Ha igaz, hogy a kormány ellene van az Alkotmány ilyen szemérmetlen módosításának, akkor  nemmel kell szavazni rá! Ha Ön és kormányának képviselő tagjai nem teszik, akkor világos: ez a "lenyúlás" az Ön akarata, csak Rogán Antal mögé akar bújni. Mert azt senki nem hiszi el ebben az országban, hogy a Fidesz frakció Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök akaratával szemben Rogán Antalt fogja majd követni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.