'A kormány hagyjon fel a rezervátum megépítésével'

Hagyjon fel a kormány azzal a tervével, amellyel "mintarezervátumokba" költöztetné a lakáshiteleiket törleszteni képtelen családokat - mondta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.

A kormány döntése nyomán a Nemzeti Eszközkezelő Társaság 2014-ig 5 ezer lakás megvásárlásához kért forrást a nemzetgazdasági minisztertől - emlékeztetett az ellenzéki politikus. Korózs Lajos szerint azonban ez csak töredéke annak a legalább 150 ezer otthonnak, amely veszélyben van. Ennyi család nem törleszti lakáshiteleit már legalább 90 napja - tette hozzá.

Korózs Lajos számításai szerint ha nem változik a nemfizetők aránya, akkor ez 80 ezer otthon kényszerértékesítését jelentené. Ennyi lakás megvásárláshoz pedig 300-400 milliárd forintra lenne szükség. A szocialista politikus hozzátette: az októberben induló árverések a bedőlt ingatlanok legfeljebb 2 százalékát érinthetik, vagyis 2900 otthont.

Ez 11 millió forintos lakásonkénti átlagár esetén is 32 milliárd forint kiadást jelent a büdzsének még ebben az évben. A kormányhatározat azonban csak 2 milliárdot irányoz elő - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a kormánynak a bankszövetséggel kötött megállapodása értelmében az elkövetkező években fokozatosan nő a kényszerárveréseken értékesített ingatlanok aránya.

Korózs Lajos a kijelölt ócsai lakótelepről azt mondta, hogy ott nincs kiépített út-, víz-, villany- és gázhálózat, alig van munkahely, és nincs elegendő óvodai és iskolai kapacitás sem. A szocialista politikus szerint nem lehet munkahely és jövedelem nélkül lakást fenntartani, ahogy nem lehet pusztán a konyhakertből sem megélni.

Az MSZP azért az javasolja, hogy a kormány hagyjon fel a "rezervátum" megépítésével, a bankadóból valódi megoldást nyújtó lakhatási programot finanszírozzon, adjon lakhatási támogatást, mérje fel az üres lakásokat (amelyből csak Budapesten 60 ezer van), és készítsen bérlakás-programot.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán közölte, hogy a kormány tervei szerint akár már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Mint kifejtette, Ócsa az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani - a tervek szerint könnyűszerkezetes - házainak.

Attól függően, hogy hányan és milyen formában kerültek nehéz helyzetbe, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban - tette hozzá, emlékeztetve, hogy Budapest és Pest megye az egyik leginkább érintett terület, a több százezer bajba jutott ember közül ugyanis arányaiban ott élnek a legtöbben. A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit.

Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely biztosítaná az alacsony rezsiköltségeket. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

Ócsa mellett szól az is, hogy a városban található egy nagy, egybefüggő és nem megbontható állami földterület, így a kormánynak nem kell majd külön fizetnie a telekért
Ócsa mellett szól az is, hogy a városban található egy nagy, egybefüggő és nem megbontható állami földterület, így a kormánynak nem kell majd külön fizetnie a telekért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.