A kormány engedett (meg nem is) a háziorvosoknak

Bár az év első felére visszaáll a finanszírozás szokásos rendje a háziorvosoknál, a tárca nem adja fel, hogy még 2010-ben minőségi munka alapján folyósítsa a praxisok járandóságának egy részét.

A kormány engedett a háziorvosok követelésének és februártól ismét százhatvanhárom forint lesz az orvosok kártyapénze. Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: ha nem is az eredeti elgondolás szerint, de a háziorvosok munkájának minőségmérésre félretett kétmilliárd forintot osztják szét a praxisok között. Az összeget tizenegy részre osztották. Szeptemberig valamennyi praxis ugyanakkora, körülbelül húszezer forinttal többet kap majd, mint a múlt hónapban.

Októbertől viszont teljesítmény arányosan fizetik ki a pénzből megmaradt részt. Tehát lesz, aki kevesebbet és lesz olyan is, aki többet kap az adott havi munkájáért.

Az egészségbiztosító már fél éve pontozza a háziorvosok munkáját, és az eredményről januárban már megkapták az első értékelést is a praxisok. A rendszer júliustól működik élesben, az ezért járó munkadíjat viszont csak három hónappal később, majd októberben fizetik ki. Tehát a differenciált díjazásra is ekkortól számíthatnak a doktorok.

A háziorvosok havonta ötmillió embert kezelnek, leggyakrabban magasvérnyomást, egyéb keringési problémát, gyógyszerfelírást, cukorbeteggondozást, vírus fertőzést illetve betegség nélküli állapotot jelentenek a biztosítónak. Körösi László, az OEP főosztályvezetője a Népszabadságnak elmondta: az orvosok munkáját régiókon belül mérik. Ám így is nagy különbségek vannak adott esetben a főváros egyes kerületei, illetve a régiókon belül - például a magas vérnyomásos betegek gondozásában.

Székely Tamás szerint az új minőségmérő rendszer nem jelent adminisztrációs többletmunkát egyetlen körzetben sem. Az egészségbiztosító munkatársai az orvosok havi jelentései alapján az adatbázisból az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 12 szempont alapján gyűjti össze az értékeléshez szükséges információt. Így például megkapja-e az infarktusos az állapota javításához szükséges gyógyszereket, gondoskodik-e az orvos arról, hogy betege átessen a kötelező szűrővizsgálatokon.

Két hete szembesültek a háziorvosok azzal, hogy a kormányzat átlagosan hét forinttal csökkentette kártyapénzüket, ami praxisonként tíz-, húszezer forint bevételcsökkenést jelentett. A háziorvosok egyéni engedetlenségi akciókat hirdettek, az orvosi kamara elnöke pedig tárgyalni ment a miniszterhez. A szaktárca arra hivatkozott, hogy egyenleget vonnak a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentése és az infláció növekedéséből adódó kiadások között, és ezért kaptak kevesebbet a praxisok. Az összeg így sem stimmelt, ekkor az derült ki, hogy más-más bérstatisztika alapján számolta a tárca illetve az érdekvédők a háziorvosok járandóságait. Végül a kormány szerdán a kétmilliárd szétosztásáról döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.