Kormányengedély augusztus 20-ának

A korábbiaknál "némileg" visszafogottabb programot fogadott el a kormány az idei augusztus 20-ai ünnepségre. A 150 millió forintos összköltségekből az államra 120-130 millió forint hárul.

A kormány szerdai ülésén elfogadta az idei augusztus 20-i ünnep programját; a kormányzati kommunikációs államtitkár aláírta a szerződést a tűzijátékot rendező szombathelyi Kopula '96 Kft.-vel és a rendezvény biztosításáról szóló feladatok kivitelezését végző konzorciummal is. Az összesen 150 millió forint értékű rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki tájékoztatóján kiemelte: az augusztus 20-i ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság. Aláhúzta: a Farkas Mihály vállalkozó által vezetett Kopula Kft. teremti meg a tűzijáték technikai feltételeit és kivitelezi azt; ennek értéke nettó 50 millió forint, a KIM e költségek áfáját vállalta át.

Az EDEX Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium pedig - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását. Azért írtak ki zárt, meghívásos pályázatot, mert az előző kabinet előkészítetlenül hagyta utódjára a rendezvényt. A konzorcium tagjairól az államtitkár azt mondta: komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó.

Emlékeztetett, idén nem lesz a Duna fölött repülőverseny, mert a közlekedési hatóság arra nem adott engedélyt. Az összköltség 150 millió forint lesz, amely az előző évek költségeinek felét jelenti hozzávetőleg - fejtette ki Kovács Zoltán. Az augusztus 20-i ünnepről szólva azt mondta: az a szokásoknak megfelelően reggel 9 órakor kezdődik a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával; 11 órakor lesz a tisztavatás a Hősök terén, ahol beszédet mond Schmitt Pál, már mint köztársasági elnök.

Délután 3 órakor avatják fel az újjávarázsolt Lajta hadihajót, amely valószínűleg a fővárosban múzeumként fog működni a jövőben. Délután 4-től az "összetartozás láncszemei" címmel aratómenet lesz. Délután 5 órakor kezdődik a Szent Jobb-körmenet. Az ország tortáját este 8 órakor vágják fel, kilenc órakor kezdődik a tűzijáték a Duna-parton.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.