A kormány elfelejtette az ápolási díjasokat?

Az ápolási díjasoknak meghirdetett tanfolyamok hasznavehetetlenek, pedig jó lenne, ha használható oktatási és finanszírozási formát kínálnának számukra – állítja egy szentesi asszony, aki három éve gondozza magatehetetlen édesanyját.

Havi 21 240 forintból él Szentesen a 49 éves Szabó Teréz, ennyi ápolási díjat kap édesanyja gondozásáért. Lehetne ez 23 ezer párszáz forint is, de tartozik az adóhatóságnak a 2008-ban bedőlt vállalkozása miatt, s így törleszti adósságát – írja mai riportjában a Delmagyar.hu. 

A lap szerint az asszony nem tudja, hogy miért nem oldották meg az ápolási díjon élők helyzetét. Úgy véli, olyan munkahelyekre lenne szükség, amelyek kifejezetten az ápolási díjból élőket foglakoztatná másodállásban, kifejezetten az ő időbeosztásukhoz alkalmazkodva, akár több műszakban is. Az ápolási díjasoknak meghirdetett tanfolyamok hasznavehetetlenek – állítja –, ő szívesen menne főiskolára is, ha használható oktatási és finanszírozási formát kínálnának számukra. Úgy tűnik, elfelejtette az ápolási díjból élőket a kormány, pedig ennyi pénzből a megélhetés nem fáklyás menet – véli.

A riportban az olvasható: Teréz közös háztartásban él egy panelben hetvenen túli édesanyjával, aki több súlyos krónikus betegség miatt önmaga ellátására képtelen. Három éve gondozza anyukáját, háztartást vezet, ügyintéz és a férjét segíti az eredetileg cipőtervezőnek készült nő, 17 éves kora óta tartja el magát: a szakmunkásiskola után hivatalban dolgozott, leérettségizett, számos munkahelye volt, sosem riadt vissza a munkától. Sokáig próbálkozott ápolási mellett elhelyezkedni, de a sorozatos visszautasítás – melyet a korábbi betegségeivel, életkorával indokoltak – miatt mára lemondott róla, pedig életerősnek, aktívnak érzi magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.