A kormány bevezeti a "befogadó szülő" fogalmát

A gyermekvédelmi törvény tervezett módosítása szerint a helyettes szülő átmeneti gondozási, a nevelőszülő pedig gyermekvédelmi szakellátási feladatot láthat el. A helyettes szülőkből később önálló helyettes szülők is lehetnek, de lesznek befogadó szülők is.

A gyermekvédelmi törvény módosításával a kormány megteremtené a nevelőszülői, hivatásos nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakításának lehetőségét. Az Országgyűlés honlapjára csütörtökön feltett törvénymódosítási javaslat bevezetné továbbá a befogadó szülő fogalmát, ebbe beletartozna az átmeneti gondozást biztosító helyettes szülő és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülő, ideértve a különleges és speciális nevelőszülőt is.

A befogadó szülő fogalma a javaslat indoklása szerint életszerűen fejezi ki a helyettes szülői és a nevelőszülői tevékenység közös lényegét: a gyermek saját háztartásba történő befogadását. A befogadó szülővé válás feltételeire közös szabályok vonatkoznak. A helyettes szülők esetében továbbra is lehetőséget teremt a szabályozás arra, hogy önálló helyettes szülőként lássák el tevékenységüket, míg a nevelőszülőknek a gyermekvédelmi szakellátás sajátosságai miatt mindig hálózatban kell működniük.

Főszabály szerint a helyettes szülő csak átmeneti gondozási, a nevelőszülő pedig csak gyermekvédelmi szakellátási feladatot láthat el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.