A kormány az "emlékezés kultúráját" akarja kialakítani a birodalmi sassal

A Szabadság téri német megszállást – Gábriel arkangyallal és a német birodalmi sassal – megjeleníteni kívánó emlékmű kapcsán a Kormányzati Kommunikációs Központ arra kér mindenkit: "Ne csináljon az együttérző megemlékezésből politikai kérdést".

A történelmi tények önmagukért beszélnek. Eljött az ideje annak, hogy minden áldozatnak emlékművet állítsunk. Ez emberiességi kérdés – tudatta ma a Kormányzati Információs Központ, nyilván annak kapcsán, hogy vasárnap este kiderült, a kormány által a Szabadság térre tervezett német megszállás-emlékmű, illetve annak "kivitelezése" ellen sokan felemelték a hangjukat. 

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint "az emlékmű körüli viták érthetőek, hiszen fontos kérdésről van szó, de nagyon reméljük, hogy senki nem vonja kétségbe, hogy az 1944. március tizenkilencedike után történtek áldozatainak kijár az együttérző és tisztességes emlékezés. 1944. március tizenkilencedikén Magyarországot megszállták a náci Németország csapatai, az ország ezen a napon elveszítette függetlenségét.

Magyarország Alaptörvénye világosan fogalmaz, írják: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének. Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.” 

Ezért döntött a kormány, hogy a megszállás 70. évfordulója alkalmából felállítja a német megszállás emlékművét, amely minden áldozatnak emléket állít.

"Arra kérünk mindenkit, hogy ne csináljon az együttérző megemlékezésből politikai kérdést. Magyarország kormányának célja, hogy hazánkban az emlékezés kultúrája kialakuljon" – e felhívással zárul a közlemény

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.