A kórházak is fizetik az állam karcsúsítását

Fordított kasszasöprésbe kezdett a kórházaknál és más intézményeinél a Nemzeti Erőforrás minisztérium. A tavalyi költségvetési pénzmaradványokat igyekeznek sürgősen visszaszedni, hogy abból finanszírozzák az ágazatban mintegy 1300 közalkalmazott elbocsátást.

Egy ember állami kötelékből való kivonása nagyságrendileg 2-3 millió forintba kerül. Az országos gyógyító intézetek vezetőit azért is zavarba hozta a kormányzati utasítás, mert a tavaly évvégén adósság konszolidációra kapott összeget még nem költötték el. Így abban is bizonytalanok, hogy visszautalandó maradványnak számít vagy sem. A pénz felhasználásáról szóló jogszabály szerint ugyanis az összeget mindenkinek vissza kell fizetnie, akinek nincs lejárt tartozása. Csakhogy Szócska Miklós államtitkár időközben azt javasolta: az adósság nélkül gazdálkodó intézmények ne siessék el a visszafizetést, mert keresi a módját, hogy az összeg az ágazatban maradjon.

A leépítések éppúgy érintik az egészségügy átalakítását koordináló minisztériumi hivatalokat, de az ÁNTSZ-t is, ahonnan január közepéig 167 ember kapta meg az elbocsátó levelét. Hasonlóan nagyarányú volt a leépítés az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, ahol 159 emberrel apadt a létszám, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól 161 embert küldtek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.