A konföderációk helyett egymást keresik a szakszervezetek

Az egymással is versengő konföderációk helyett közvetlenül keresik egymást az ágazati szakszervezetek, legalábbis ezt jelzi, hogy az Autonómokhoz tartozó két érdekszövetség egy, a Ligához tartozó szakszervezet budapesti választmányi elnökével kötött együttműködési megállapodást.

Egymással nem túl baráti viszonyt ápoló szakszervezeti konföderációkon átnyúló együttműködési megállapodást írt alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) budapesti választmányi elnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), valamint a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) pénteken, Budapesten.

Az ügy érdekessége, hogy ezúttal egy ágazati érdekszövetség, a PDSZ – amely a Liga Szakszervezetek tagja – a hagyományos konföderációs kereteken átnyúló együttműködés lehetőségeit kereste. Benedek Iván, budapesti választmányi ügyvivő elmondta: olyan partnerekkel kívánnak összefogni, akik hasonlóan gondolkodnak, s hajlandóak fellépni és együttműködni velük a munkavállalók élet- és munkakörülményeinek javításában.

Úgy vélekedett, nem kell a szakszervezetek között különbséget tenni pusztán azért, mert a vegyipari dolgozók, a pedagógusok vagy BKV-sok érdekeit képviselik. Mindenütt munkavállalók vannak, s minden terület problémája kihat egy másik területre is – hangoztatta. Ez nem azt jelenti – tette hozzá –, hogy szövetségre lépjenek az Autonóm Szakszervezetek Szövetségével is, amelynek egyébként két új partnerük a tagja.

Szerinte a mostani megállapodás inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy „ha a kis egységek össze tudunk fogni, akkor a konföderációk is rájöhetnek, hogy egységben az erő”.

Székely Tamás, a VDSZ, egyben az Autonómok elnöke hasonlóképpen fogalmazott: reméli, hogy ez az ágazatok közötti együttműködés mielőbb konföderációs megállapodássá szélesedik ki. Erről kérdésre válaszolva is csak annyit mondott, hogy más ágazatokkal is elképzelhető hasonló kapcsolat, és akkor ki lehet kényszeríteni, hogy a konföderációk is közösen lépjenek fel.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ vezetője szerint a hatalom bevett gyakorlata, hogy a különböző érdekcsoportokat próbálja megosztani, így itt az ideje, hogy nemcsak konföderációkon belül, hanem bármilyen csoportok között legyen összefogás, ha azonosak a problémáik. Attól függetlenül, hogy nem egy szakmai közösséget képviselnek, tudják erősíteni egymást.

Benedek Iván kérdésünkre elmondta: az együttműködés kiterjed egymás akcióinak kölcsönös támogatására, legyen szó utcai demonstrációról vagy akár munkabeszüntetésről. Felvetésünkre azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy akár szolidaritási sztrájkkal támogassák majd egymást.

A PDSZ budapesti választmányának elnöke a kezdeményezést nem kis részben azzal magyarázta, hogy a pedagógustársadalmat képviselő négy szakszervezetből öt szerinte elvtelen alkut kötött a kormánnyal. Amikor megállapodtak arról, hogy a bérek, a pedagóguséletpálya-modell, illetve a kényszernyugdíj ügyében lemondanak a sztrájk lehetőségéről, a saját halálos ítéletüket írták alá, mert az érdekérvényesítés minden eszközéről lemondtak. Ezért maga a PDSZ országos választmányának is javasolni fogja, hogy kössenek hasonló megállapodásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.