A koncentrációs tábortól Orbán hatalmi vágyképéig

Az nem lehet, hogy ne fideszes jelölt nyerjen a Ferencvárosban, a gázai övezet egy nagy koncentrációs táborra hasonlít, Orbánt semmi más nem izgatja, mint a gyors hatalomátvétel lehetősége, új főnökök a köztévénél. Jeges januári nap, reggeli lapszemle.

A Vatikán igazságügy-minisztere egy interjúban azt mondta, a Gázai övezet egyre inkább nagy koncentrációs táborra emlékeztet, idézi Renato Martino bíboros szavait az Index. Az egyházi vezető szerint a világ nem nézheti tétlenül a közel-keleti történéseket, hiszen az izraeliek és a palesztinok egyazon föld gyermekei. Az izraeli külügyminisztérium elítélte Martino bíboros nyilatkozatát.

A Ferencvárosban tartandó időközi országgyűlési képviselőválasztásnak sokkal nagyobb a tétje, mint azt sokan gondolják – visszhangozza Kósa Lajos szavait a Magyar Nemzet. Amennyiben baloldali jelölt nyer, mondta Kósa, az azt üzeni, hogy velünk, magyarokkal mindent meg lehet tenni (Ilyen egyszerű volna nálunk a politika? A Szerk.). A Fidesz alelnöke azt reméli, másfajta üzenetet küldenek majd vasárnap a választók a kormánynak.

Orbán Viktor nem vesztegeti az idejét, írja a 168 óra elemzésében Mészáros Tamás. A Fidesz elnöke még közvetlenül karácsony előtt kedvelt napilapjában fejtette ki aktuális politikai credóját, majd miután ez a terjedelmes, interjúnak álcázott monológ majdhogynem visszhangtalanul maradt a médiában, az ellenzék legnagyobb pártjának vezére mindjárt az új esztendő küszöbén sietett ráerősíteni.

Mészáros szerint az orbáni szuggesztió a gyors hatalomátvétel lehetőségének vágyképére összpontosul. Igazában semmi más nem érdekli; minden gondolata ennek a célnak rendelődik alá – szerinte 2009 attól függően lesz sikeres vagy sikertelen, hogy „az emberek képesek lesznek-e elérni a változást”. Mindenekelőtt az európai képviselő-választásoktól reméli „a minél hamarabb bekövetkező országgyűlési választást”, mert „ha sokan mennek el, és a változás mellett szavaznak, akkor annak nyilván meglesznek a következményei” – hasonlatosan a 2008-as népszavazási győzelemhez.

Vagyis máris megkezdődött az EP-kampány, amelyet Orbán rögvest átlényegít. Dehogyis az Európai Parlament képviselőit választjuk meg márciusban. A kormányról fogunk dönteni. Az EP-választás „világos képet fog adni az erőviszonyokról”, mert a helyzet már 2009-ben is egyértelmű: „Aki azt akarja, hogy folytatódjon, ami most történik, vagyis a lecsúszás, a gyengülés, az elszegényedés és az emberek semmibevétele, az szavazzon a hatalmat gyakorlók programjára, aki pedig változást akar, az támogassa a mi erős Magyarországot megcélzó programunkat.”

A kialakult helyzet és a megüresedett posztok miatt volt szükség személyi változásokra a Magyar Televízióban, olvasható a Hírszerző portálján. Így reagált írásban a köztévé kommunikációs osztálya a Független Hírügynökségnek arra a kérdésére, mi indokolta pár nappal az elnökválasztás előtt a magas szintű személycseréket. Az MTV szerdai levele kitérő választ adott arra, hogy az új vezetőkkel milyen szerződést kötöttek.

Az MTV válaszában közli: az m1 csatorna gyártási és gazdasági igazgatói posztját azért kellett betölteni, mert a feladatot ellátó Pintér Miklós január 2-án váratlanul elhunyt. Az m1 eddigi műsorigazgatója, Pusztay András pedig saját kérésére távozott posztjáról, ezentúl egyebek mellett tévéfilmek készítésével foglalkozik majd. A levélből kiderül: az m1 megüresedett műsorigazgatói posztjára az m2 műsorigazgatóját nevezték ki, és mivel így már két csatorna műsorkészítői tevékenységét irányítja, helyettest is kapott.

Az MTV keddi közleménye szerint Pintér Miklós posztját Czák Ferenc, a távozó Pusztay András helyét Kósa Somogyi György tölti be, helyettesének pedig Nagy Tündét nevezték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.