A költségvetésből pótolná a diákok kieső ösztöndíjait a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a költségvetés módosítására szólítja fel a kormányt annak érdekében, hogy az egyetemek ki tudják fizetni a hallgatóknak járó ösztöndíj-támogatásokat - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

A független képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt napokban számos egyetemen sokkolta a hallgatókat a hír, hogy jelentős mértékben csökken az ösztöndíjak összege.

A PM már korábban is jelezte, hogy a felsőoktatási forráskivonás és a hallgatói tiltakozások hatására megemelt egyetemi keretszámok együttesen komoly feszültségeket okoznak majd - emlékeztetett.

Hangsúlyozta, hogy az alacsony iskolai végzettségű vagy hátrányos helyzetű szülők gyermekeinek kevés esélyük volt arra, hogy bejussanak az egyetemekre, de azzal, hogy a szociális támogatásokon spórolnak, végképp elvehetik ezeknek a fiataloknak a kedvét a továbbtanulástól.

A Népszava az eduline.hu-ra hivatkozva írt arról, hogy a korábbinál jóval kevesebb tanulmányi ösztöndíjat kapnak márciusban a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói, az Emmi ugyanis az előzetesen tervezetthez képest 40 százalékkal kevesebb hallgatói normatívát ítélt meg a felsőoktatási intézménynek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.