A Klubrádió újra a bírósághoz fordult

A Klubrádió megtámadta a bíróságon a Médiatanács szerdai döntését, amelyben a hatóság visszavonta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését. Ezzel a határozattal a hatóság lényegében ismét kizárta a 95,3 MHz frekvencia pályázatából az összes pályázót, köztük a Klubrádiót, és eredménytelennek nyilvánította a folyamatot.

Egy évvel ezelőtt, még karácsony előtt született az az ominózus döntés, amelyben a hatóság a rádiós szakmában teljesen ismeretlen Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesként a Klubrádió által jelenleg is használt frekvenciára kiírt pályázaton. A Klubrádió azonban bíróságon támadta meg a döntést, a bíróság pedig kimondta, alakilag érvénytelen volt az Autórádió Kft. pályázati anyaga, mert annak egyetlen oldala sem volt cégszerűen aláírva, számos, tartalommal bíró oldala pedig egyáltalán nem tartalmazott aláírást.

Múltja van a Klubrádiónak, a jövőjéért naponta meg kell küzdenie
Múltja van a Klubrádiónak, a jövőjéért naponta meg kell küzdenie

Ebből az ítéletből a Médiatanács azt "vezette le", hogy akkor neki alakilag újra át kell néznie az összes pályázó anyagát, így kizárták a Klubrádiót is, mégpedig azzal az indoklással, hogy a pályázati dokumentáció szöveges oldalainak üres hátoldalát is be kellett volna számoznia és aláírnia.

A rádió megtámadta a kizáró végzést és határozatot is, a bíróság mindkét esetben jogerősen a Klubrádiónak adott igazat. A Médiatanács azonban ahelyett, hogy végrehajtaná az ítéletet, az ügyészséghez fordult, hogy az indítson vizsgálatot, mert a bírósági döntések jogilag ellentmondó helyzetet teremtenek.

A médiahatóság az ügyészség időközben megérkezett állásfoglalása alapján hozta meg döntését. A Fővárosi Főügyészség az ügyben született bírósági ítéletek alapján megállapította, hogy a pályázati eljárás eredményességéről szóló döntést a Médiatanács nem módosította és nem vonta vissza, azt a bíróság sem vizsgálta felül.

A Médiatanács tehát a közigazgatási hatósági eljárást szabályozó törvény értelmében a pályázat eredményességéről hozott jogerős döntését saját hatáskörben is visszavonhatja annak érdekében, hogy a pályázati ajánlatok alaki megfelelőségéről a bíróság által előírt követelményekkel összhangban álló döntést hozzon. Az ügyészség szerint a döntés vonatkozásában a saját hatáskörben történő visszavonás valamennyi feltétele fennáll.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója szerint a Médiatanács újabb törvénytelen határozatot hozott a Klubrádióval szemben. Ebben a Fővárosi Ítélőtábla által már 2012. március 14-én jogerősen eredményesnek ítélt 95,3 MHz frekvencia pályázat eredményességét kérdőjelezi meg ismét. A módszer annyiban változott, hogy a hírhedt "üres oldalak aláíratlansága" ötlet alapján most nem kizárja a Klubrádiót a pályázatból, hanem a kizárást axiómaként ténynek tekinti és csupán a tavaly decemberi, a pályázat eredményéről szóló határozatának azt a részét "vonja vissza saját hatáskörben", mely szerint a pályázat eredményes volt.

Ráadásul az ügyészségre hivatkozik, amelynek állásfoglalása legfeljebb szakértői véleménynek tekinthető több jogerős ítéletet követően. Az elnök szerint az eljárás nemcsak jogellenes és tisztességtelen, de cinikus is. Az ilyen viselkedés nemcsak a jogállamiságtól, hanem a jó modortól is idegen - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.