A Klubrádió nem tekinti magát politikai szereplőnek

A Klubrádió szerint sem a csatorna vezetője, sem egyetlen munkatársa, sem a médiavállalkozás nem tekinti magát politikai szereplőnek. A rádió ugyanakkor azt tudatta az MTI-vel - reagálva a médiahatóság keddi közleményére - hogy a médiatanácsot politikai szereplőnek tartja, "nemcsak létrejöttének módja, hanem diszkriminatív tevékenysége miatt".

A rádió és szimpatizánsai egy vasárnapi demonstráción petíciót fogalmaztak meg a hatóság számára, amelyben a többi között ingyenes, tartós frekvenciajogosultságot követeltek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi közleményében azt írta: a vitás kérdések bírói fórumokon meghozott jogerős döntésekkel oldhatók meg, és bár a Klubrádió ügyében a bíróság még nem hozott ilyen döntést, addig is a médiatörvény garantálja a rádió működését. A hatóság kiemelte: amikor egy médiavállalkozó politikai jellegű követeléseket fogalmaz meg az üzleti érdekkörébe tartozó frekvenciákkal kapcsolatban, "politikai szereplővé minősíti át magát". 

A Klubrádió erre reagálva közleményében úgy fogalmazott: míg a médiatanács a hatalom a számára szimpatikus rádióknak "tucatszám osztja" az ingyenes frekvenciákat, addig a Klubrádiót nemcsak vidéki adóitól fosztja meg, hanem csaknem három éve a jogállami keretek között elnyert jogait sem adja meg.

A rádió szerint a médiatanács tolta a csatornát a politikai mezőbe azzal, hogy "három jogerős ítéletet nem hajtott végre, ennek következménye, hogy negyedszer is bírósághoz kellett fordulni". A csatorna azt közölte: nem jogállami megoldás a kéthavonkénti frekvenciahosszabbítgatás. Szerintük nem igaz, hogy a médiatanács "kiszámítható kereteket kínál a médiavállalkozások működtetéséhez".

A rádió teljes frekvenciadíjat fizet a 60 napokra kiadott frekvenciáért - olvasható a kommünikében -, és nem szegi meg a frekvenciaszerződésekben vállalt kötelezettségeit a vidéki állomásainak kidolgozott "mentőcsomagok" elutasításával. A közlemény rámutat arra: ezek nem saját frekvenciák, hanem más, hálózatba szerződött gazdasági társaságokéi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.