A klímaváltozás az élelmiszerbiztonságot fenyegeti

Az élelmiszer termelés biztonságát fenyegető klímaváltozások kutatási eredményeiről, a kedvezőtlen hatások elleni védekezés módszereiről, valamint a növényi stressz tűrő képesség fokozásának lehetőségeiről kezdődött ötnapos nemzetközi konferencia Martonvásáron.

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében - Közép-Európa regionális szintű képzési és kutatási központjában - tartott tudományos tanácskozáson hét Közép-és Kelet-európai ország 30 fiatal kutatója vesz részt. A klímaváltozások hatásával kapcsolatos kutatások eddigi eredményeiről 30 előadás hangzik el.

Bedő Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a martonvásári kutatóintézet egy európai uniós pályázaton nyerte el a régió kutatóközpontjának címét.

Az a feladata, hogy a régió kutatóinak, nemesítőinek, innovációs és mezőgazdasági szakembereinek a képzésével segítse a klímaváltozás hatásainak következményeire való felkészülést.

Az alkalmazkodás egyik legfontosabb eleme az élelmiszerbiztonság megteremtése, amihez elengedhetetlen mind a kutatók, mind a termelők felkészítése.

A cél az, hogy az intézmény stratégiai, nemzetközi kapcsolataira is alapozva, olyan új biológiai alapanyagokat hozzanak létre, olyan termelési rendszereket vezessenek be, amelyek segítenek az új körülményekhez alkalmazkodni.

Fel kell ugyanis készülni a mezőgazdasági termelésben a klímaváltozások következményeiként fellépő "kilengésekre", aminek egyik jelensége például, hogy azokon a területeken, ahol tavaly hektáronként 1 tonna kukoricát takarítottak be, az idén 10 tonna termett - mondta el Bedő Zoltán.

Tájékoztatása szerint a konferencia résztvevői megismerkednek a martonvásári fitotron - szabályozható klímájú növénynevelő központ - klímakutatási eredményeivel, s ellátogatnak az Országos Meteorológiai Szolgálathoz is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.