Korai villanyoltás Terézvárosban

A belvárosi kerületekben nincsen a szeptember 1-jétől hatályba lépő terézvárosi rendelethez hasonló szabályozás, mely szerint nem tarthatnak nyitva este tíz óra és reggel hat óra között a szórakozóhelyek.

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, a VI. kerület tanácsnoka, a terézvárosi rendelet előterjesztője elmondta, a szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak este tíz óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel hat óráig is nyitva  tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig, a hozzájárulás megszerzése után, legfeljebb éjjel egy óráig lehetnek nyitva.

A rendelet szilveszter éjjelén  nincsen érvényben. 

Ha az utóbbi egy évben nem érkezett panasz a nyitvatartási idő meghosszabbításáért folyamodó üzlet ellen, akkor elég csak a lakók 50 százalékának hozzájárulása.

Mint azt Kékesi Tibor megjegyezte: mintegy száz olyan vendéglő és szórakozóhely lehet a kerületben, amely ellen sok a panasz. Az indítványt a terézvárosi képviselő-testület szinte egyhangúlag fogadta el, mindössze egy ellenszavazat volt.

Kékesi Tibor szerint a rendeletre azért volt szükség, mert "olyan mennyiségű és olyan típusú konfliktusok adódtak, amelyek rendre a lakók rovására dőltek el, tehát nekik kellett elviselni a különböző zaj- és környezetszennyező hatásokat, igazi jogorvoslatot nem nyertek".

Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere elmondta, ilyen intézkedés nincs érvényben az Erzsébetvárosban, viszont a szeszrendelet náluk is működik.

Puka Zsófia, az V. kerület sajtóreferense azt közölte, hogy még hasonló szabályozás sincsen a belvárosban, s ilyet nem is terveznek bevezetni.

A IX. kerületi önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Ferencvárosban sincs ilyen rendelet, viszont a teraszok - ugyanúgy, mint a  VI. és a VII. kerületben - csak éjfélig lehetnek nyitva. Az önkormányzat honlapján az olvasható, hogy 2010. január 1-jétől a közterület-használati hozzájárulás meghatározott időre - vendéglátó teraszok esetében - egy hónapra adható ki, azután meg kell újítani.

A VIII. kerületben későbbre ígértek tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.