A kereszténydemokratáknak elegük lett Karl Marx szobrából

Karl Marx szobrának eltávolítását követelte a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség hétfőn, Budapesten.

Pálfalvi Milán, az IKSZ alelnöke az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet Marxnak, annak az ideológusnak aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott. Felszólítják ezért az intézmény vezetését, hogy távolítsa el a szobrot az egyetem aulájából.

Csontos Sandra, az IKSZ alelnöke úgy fogalmazott: Karl Marx kommunista eszmék atyja volt, amelyek diktatórikus formában meg is valósultak. A 21. században ezek az eszmék nem vállalhatóak - szögezte le. Kitérve arra, hogy információik szerint a Hallgatói Hálózat is sajtótájékoztatót szervez a témában, hozzátette: felszólítják őket is, hogy Marx személye kapcsán tegyenek különbséget a pártpolitika és a diktatúrák megítélése között, és támogassák a szobor eltávolítását.

Szombaton Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyílt levélben fordult az egyetem vezetéséhez és polgáraihoz a szobor eltávolítása érdekében. A kereszténydemokrata politikus levelében felidézte, hogy az 1953-1990 között Karl Marx nevét viselő Közgazdaságtudományi Egyetem a rendszerváltás után visszakapta eredeti, 1948-1953 között használt nevét, majd 2004. szeptember 1-jétől már Budapesti Corvinus Egyetem néven ismert. Ezzel párhuzamosan az egyetem főépülete mellett található térről a bolgár kommunista vezető, Georgi Dimitrov mellszobra is a megfelelő helyére, a Szoborparkba került, és a Dimitrov tér is már csak a kommunista múlt egy groteszk szeleteként él az emberek emlékezetében - mutatott rá.

Rétvári Bence szerint Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak. A fajgyűlölet és az osztályharcos kommunizmus totális diktatúráinak áldozatait több százmillióra becsülik, a hazánkban évtizedekig kötelező tantárgyként oktatott osztályharcos, szocialista ideológia, a marxizmus-leninizmus pedig a nevetség tárgyává vált.

A sajtótájékoztató után a szobornál és az intézmény előtt Marx zsidósággal kapcsolatos "vállalhatatlan nézeteit" tartalmazó táblákat helyeztek el az IKSZ képviselői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.