Civil koccintás a terézvárosi csendrendeletet ellen

Péntek este több százan alkoholmentes itallal koccintva tüntettek a rendelet ellen a Jókai téren. A budapesti kereskedelmi kamara is bejelentette: nem támogatja, hogy szeptembertől főszabályként csak este tízig lehessenek nyitva Terézvárosban az üzletek.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nem támogatja a VI. kerületi csendrendeletet - közölte lapunkkal a szervezet. Egyben cáfolták "azt a hírt, mely a VI. kerületi önkormányzat nyilatkozata alapján a magyar sajtóban több helyen is megjelent, miszerint a NKIK-val való egyeztetés alapján, a kamara javaslatainak beépítésével terjesztették elő" a rendeletet.

A kamara közleménye szerint a rendeletről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel, de most megtörtént a kapcsolatfelvétel, ám a kérdésről hivatalos egyeztetés csak később várható. E témával kapcsolatosan a BKIK a Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnökét, Szatmáryné Jahl Angélát jelölte ki tárgyalópartnernek, ő képviseli a kamara hivatalos véleményét a tárgyalások során.

A VI. kerület önkormányzata június 25-én fogadta el egy ellenszavazattal azt a rendeletet, mely szerint azon kerületi üzletek, amelyek lakóházban vannak és este tíz óra után is nyitva szeretnének tartani, kötelesek ehhez beszerezni a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását.

Emellett minden, tíz óra utáni nyitva tartásra engedélyt kérő üzletnek be kell szereznie szakértői véleményt arról, hogy maximális hangerő mellett sem bocsát ki zavaró erősségű zajt. A boltok ugyan egész éjjel nyitva tarthatnak, a teraszoknak azonban már éjfélkor, az egyéb vendéglátóhelyeknek pedig a legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk.

Kékesi Tibor (MSZP), Terézváros országgyűlési és kerületi képviselője, a rendelet kidolgozója korábban a hvg.hu-nak azt mondta: a rendeletalkotás semmilyen felmérés sem előzte meg, "a javaslatokat egyébként én magam dolgoztam ki, de nem külföldi mintára, hanem a kerületi kereskedelmi és ipartestület és a társasházkezelők véleményének kikérésével, s én terjesztettem be az anyagot is a képviselő-testület elé".

A szeptembertől életbe lépő rendeletet aggályosnak nevezte a főpolgármesteri kabinet, a városháza SZDSZ-es városarculati tanácsnoka, Illés Zoltán, a Fidesz kerületi politikusa és polgármester-jelöltje, az MDF és a Jobbik is, egy civil szervezet pedig Alkotmánybíróság előtt támadná meg a szabályt.

Több százan koccintva tüntettek

Mintegy háromszázan tüntettek pénteken esete a Jókai téren a terézvárosi önkormányzat rendelete ellen, amely szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátóipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak. A szervezők azt kérték a szimpatizánsoktól, hogy poharat és alkoholmentes innivalót hozzanak magukkal a térre, és egy koccintással fejezzék ki tiltakozásukat a rendelet ellen.

Budavári Dóra, a demonstráció egyik szervezője az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rendelet sérti a kulturált szórakozáshoz való jogot, és ellehetetleníti a környékbeli vendéglátóipari egységeket is. Mint elhangzott: új rendelet megalkotása helyett rendőrökkel kellene a városrész békéjét biztosítani.Budavári Dóra az MTI kérdésére elmondta, hogy az akciót ismerőseivel szervezte az interneten. A megmozdulást a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.