A KDNP visszakövetelné Simon javadalmazását

A KDNP-s Rubovszky György kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kérje fel a mentelmi bizottságot: folytasson le vizsgálatot Simon Gábor "országgyűlési képviselőként tett vagyonnyilatkozatával és vagyonosodásával összefüggő egyes kérdések egyértelmű tisztázása érdekében".

A politikus keresné a lehetőséget a volt szocialista képviselő javadalmazásának jogi úton történő visszakövetelésére is. A kormánypárti képviselő, a mentelmi bizottság elnöke, a parlamentnek szerdán benyújtott javaslatában indítványozza: a testület tárja fel, hogy Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, illetve hogy ezek a százmilliók összefüggésben állhatnak-e Simon Gábor képviselői, illetve MSZP-elnökhelyettesi tisztségével.

Határozati javaslatában Rubovszky György kitér arra is: a bizottság Simon Gábor összeférhetetlenségének kimondására tett javaslatot.  Ha Simon Gábor az összeférhetetlenség kimondását megelőzően lemond képviselői mandátumáról, az azt a célt szolgálná, hogy az összeférhetetlenség fennállása alatt felvett jövedelem visszafizetésének jogkövetkezménye alól mentesüljön - írta.

Ezzel összefüggésben a KDNP-s politikus azt javasolja: ha a képviselői mandátumról való lemondás bekövetkezik, a mentelmi bizottság vizsgálja meg, milyen lehetőség van arra, hogy az Országgyűlés a Simon Gábor részére az összeférhetetlenség időszaka alatt kifizetett javadalmazást jogi úton visszakövetelje.

Simon Gábor lemondó levele csütörtökön érkezett meg a házelnökhöz. Ha Rubovszky György javaslatát elfogadja az Országgyűlés, a bizottságnak a feltárt eredményekről 2014. március 31-éig kell tájékoztató jelentést készítenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.