A KDNP szerint az MSZP riogat

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint tudatosan elferdíti a tényeket az MSZP, amikor azt hangoztatja, hogy bárkit, és különösen a gyermeket nevelő családokat hátrányos helyzetbe hozza az új polgári törvénykönyvet érintő javaslatuk.

A kisebbik kormánypárt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a KDNP nem tesz különbséget gyerek és gyerek között, egyformán fontosak a házasságból és az élettársi kapcsolatból születettek. Párkapcsolati formától függetlenül családnak tekintik a gyermek és az őt nevelő szülő közösségét - írták, hozzátéve: az MSZP pusztán politikai haszonszerzésből próbálja félrevezetni a közvéleményt.

A magyar társadalomban és jogrendszerben elfogadottak a különböző együttélési formák, a joghatás szempontjából viszont különbség van az egyes párkapcsolati formák között - fejtették ki. A házasság megkötésekor egy nő és egy férfi szabadon választja a jog által szabályozott kereteket, ennek minden előnyével és kötelezettségével. Az élettársi kapcsolatot választók ezeket a kötelezettségeket nem akarják vállalni, így a joghatásokat sem szabad rájuk erőltetni. A KDNP javaslata is erre irányul - mutattak rá.

Az élet különböző területein (például öröklés) a módosító javaslat megteremti a lehetőséget arra, hogy az együtt élő párok szerződésben, szabadon szabályozzák a kapcsolatukat. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, azonos nemű párok, a hatályban lévő családvédelmi törvény szerint nem minősülnek családnak, az ő viszonyukat jelenleg is külön jogszabály rendezi - emlékeztettek.

Az MSZP kedden azt közölte: súlyosan kirekesztőnek tartja a KDNP-frakció hétfőn benyújtott módosító javaslatait, amelyek elhagynák a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új polgári törvénykönyvből. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja szerint a KDNP "adásvételi szerződéssé" alacsonyítaná az élettársi kapcsolatot, miközben a gyermekek negyven százaléka ilyen családba születik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.