A KDNP szembemegy Orbánnal

Megtartaná - igaz némi módosítással - az evát a KDNP. A kisebbik kormánypárt a jövő évi büdzséhez benyújtott javaslatai között szerepelteti ezt az elképzelését, igaz, a "szűk mozgástér" miatt még a kereszténydemokrata frakcióvezető sem bízik igazán az előterjesztésük sikerében.

Mintegy negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az egyszerűsített vállalkozási adó választhatóságához.

Harrach Péter frakcióvezető kedden a távirati irodával közölte: a KDNP egyszerűsített vállalkozási adóval (eva) kapcsolatban javasolt módosítása az adó- és a költségvetési törvényt is érinti. Mint kiemelte: a KDNP természetesen elfogadja a frakciószövetség álláspontját, azonban nem szeretné az eva eltörlését. Alternatív megoldásként az eva választhatóságához a bevételi határt 2012-ben 25 millió forintról 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30 százalékról 35 százalékra emelné. A módosító indítvány mintegy 40 milliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek - mutatott rá.

A KDNP által a jövő évi költségvetéshez benyújtott további javaslat azt kezdeményezi, hogy a munkáltatók által nyújtott lakáscélú támogatásokat adómentesen fel lehessen használni a kedvezményes végtörlesztéshez. Ez bővítené az adómentes munkáltatói támogatás felhasználási körét, egyúttal támogatná a kormány végtörlesztéssel kapcsolatos céljainak elérését a felhasználható források szélesítésével.

Harrach Péter kezdeményezte továbbá az erdei kisvasutak üzemeltetési támogatását, tekintettel arra, hogy azok üzemeltetői 2008. januárja óta kizárólag önerőből fedezik működésüket, állami üzemeltetői támogatásra nem számíthatnak, finanszírozási helyzetük pedig kritikus.

A kereszténydemokrata frakció vezetője azt mondta, arra számít, hogy a 2012. évi költségvetés rendkívül kicsi mozgástere miatt várhatóan csak néhány kereszténydemokrata indítványt fogadnak majd be. "Fontos hangsúlyozni, hogy a módosító indítványok nagyrészt a Fidesszel közös szakmai kabinetekben készülnek, illetőleg az egyeztetésekre már a törvényjavaslat benyújtását megelőzően is sor kerültek" - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.