A KDNP nem adja fel: megint Alkotmánybírósághoz fordunak

Másodjára is Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a KDNP a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény miatt közölte Rubovszky György, a párt frakcióvezető-helyettese. A kereszténydemokraták szerint a törvény gyakorlatilag a házasság intézményét teremti meg az azonos neműek számára, másrészt a bejegyzett élettársi kapcsolat tartalmát „generális utaló szabállyal” határozza meg, ami sérti a jogbiztonságot.

Rubovszky emlékeztetett arra, hogy a 2007-ben jogszabály ellen már adtak be panaszt, s tavaly decemberben az AB a kifogásaiknak helyt adott, és a törvényt megsemmisítette. A jogalkotó azonban szerinte úgy fogadta el a módosított törvényt, hogy az AB iránymutatásait nem vette figyelembe. A KDNP ezért fenntartja álláspontját: a jogszabály változatlanul alkotmányellenes.

Salamon László képviselő hangsúlyozta, hogy más elnevezés alatt ugyan, de a házasság intézményéhez kapcsolódó jogosultságokat biztosítanak az azonos neműek számára. A politikus állítja: így a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye közötti különbség szinte lényegtelen.

„Hiába keresztelik át akárminek a szabályozást, ha az gyakorlatilag a házasság szabályaival azonos” – fogalmazott. Ez szerinte az alkotmány és az AB „számos határozatának megkerülése vagy kijátszása”. Az Alkotmánybíróság többször is kimondta, hogy a házasság férfi és nő, tipikusan gyermek nevelésére irányuló szövetsége – mondta.

Az AB tavaly decemberben 2008. december elsősorban azt kifogásolta, hogy a törvény homogén csoportként kezelte a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmazott egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. A regisztrált párkapcsolat így a testület szerint konkurál a házasság intézményével. Az AB ugyanakkor leszögezte: „az azonos nemű személyek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes”. Ezért valószínű, hogy a bírák a mostani beadványt elutasítják.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a törvény életbe lépése óta, nyári, a médiából származó adatok szerint tíz bejegyzett élettársi kapcsolatot regisztráltak

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.