A KDNP már januártól bevezetné a családi adózást

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az adórendszer általános reformjának részeként, januártól bevezethető lenne a családi adózás rendszere. A parlament elé kerülő első indítványok között szerepelhet a családok csődvédelméről szóló kereszténydemokrata javaslat is.

Harrach Péter, a KDNP szerdán megválasztott frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában az első, a kereszténydemokraták által képviselt kezdeményezések között a családi adózásról és a családok csődvédelméről szóló indítványokat említette. Szavaiból kiderült, hogy ezeket az előterjesztéseket a következő hónapokban tárgyalhatja meg a parlament.

Elmondta: a családi adózásról szóló javaslatot az adórendszer általános reformjának részeként szeretnék bevezetni, várhatóan januártól. A családok csődvédelmének megteremtése szintén sürgető feladat - mutatott rá.

Hozzátette, arról, hogy lesznek-e a korábban megfogalmazott indítványokban változások, még egyeztetnek a koalíciós partnerrel, de tárgyalási alapnak a saját indítványukat tekintik.

A kereszténydemokrata politikus megjegyezte: mindenképpen szeretnének részesei lenni azoknak a következő hónapokban előterjesztendő javaslatoknak, amelyek a gazdaság talpra állítását és az igazságtételt célozzák. Hosszú távon a nyugdíjrendszer átalakítására kidolgozott KDNP-s javaslat képviseletét említette.

A KDNP arra számít, hogy két országgyűlési szakbizottságban kaphat elnöki posztot: az alkotmányügyi, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságban. Alelnöki posztból hatot szeretnének, példaként említette az európai uniós, a költségvetési és a szociális bizottságot.

Harrach Péter szerint a KDNP eddigi képviselőcsoportja egy színvonalas, jó szakmai munkát végző, fegyelmezett csapat volt, s azok, akik most érkeznek új emberként, nem felhigították, hanem még erősebbé teszik a 23-ról 36 tagúra bővült frakciót. Az újonnan érkezők között van megyei elnök, nagyvárosi polgármester, kerületi polgármester, önkormányzatoknál tevékenykedő szakember - mutatott rá Harrach Péter.

A frakcióvezető elmondása szerint a képviselőcsoport elhelyezésénél a költséghatékonyság, a megfelelő munkakörülmények és a "tömbösítés" szempontjai szeretné, ha érvényesülnének.

Hozzátette: az a fajta fegyelmezettség, ami eddig megvolt, reményei szerint az új képviselőcsoportban is meglesz. Arról, hogy lesz-e kötelező szavazás, azt mondta: egy frakció működésénél, különösen ha a kétharmadot biztosítani kell, egyértelmű a kötelező szavazás igénye, de lesznek olyan kérdések, amelyekben a lelkiismereti szabadság érvényesül majd a voksolásnál. Hangsúlyozta: a frakciószövetség keretében közös a feladat és közös a felelősség.

Közös feladat, hogy az országot talpra kell állítani, vissza kell adni a nemzet önbecsülését, és egészséges társadalom kialakításán kell dolgozni - hangsúlyozta. Utóbbi kapcsán a társadalmi normák érvényességének helyreállítását és a családok, a civil és egyházi közösségek megerősítését hangsúlyozta.

Ugyanakkor a KDNP-nek történelmi pártként tovább kell vinnie az elődök keresztény-szociális gondolatát. A hangsúlyt erre kívánjuk fektetni, ma a magyar társadalomban igény van arra, hogy a szociális érzékenységet politikai erő képviselje - emelte ki.

Harrach Péter szerint a baloldal válsága ezt a kérdést háttérbe szorította, a szocialista párt inkább a pénzvilág és nem a kisemberek képviseletét vállalta fel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.