A KDNP leállíttatná az állami vagyon eladását

Az állami vagyon eladásának azonnali leállítására szólított fel Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő. Szerinte a kormánynak erre nincs semmi erkölcsi alapja, mint ahogy a korrupció gyanújával terhelt Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek sincs (MNV) az eladások folytatására.

Medgyasszay László KDNP-s országgyűlési képviselő a miniszterelnök-kereséshez hasonlította azt a "kutyakomédiát", ami mostanában a vagyonkezelő vezérigazgatójának menesztése kapcsán "az MSZP-SZDSZ-MDF-kormány háza táján" történik. Az MSZP-n belüli klánok harca csúcsosodik ki, amely nem öncélú folyamat, hanem a még  meglévő kevés állami vagyon megszerzéséről szól, s az egyéni felelősséget szeretnék "elkerülni, elkenni".

Ha ez a "nagy politikai cirkusz" úgy hozná, hogy Tátrai Miklós, az MNV vezetője mégis maradna, az a pénzügyminiszter hiteltelenségét vonná maga után. A kereszténydemokrata politikus rossz viccnek tartotta, hogy mekkora végkielégítés járna Tátrai Miklósnak távozása esetén. Nem végkielégítésre van szükség, hanem fegyelmi vizsgálatra - mondta, hozzátéve: ennek megindítását indítványozni fogja a pénzügyminiszternél. Információi szerint mindent összevetve mintegy bruttó 60-80 millió forintot kapna Tátrai Miklós.

Medgyasszay jövő héten írásbeli kérdéssel fordul Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, mit tesz az ügyben, s tanácsolni fogja az állami vagyon eladásának leállítását is, külön kitérve az erdőgazdaságokra. További javaslata, hogy a vagyonkezelő zrt.-t a parlament felügyelete alá helyezzék.

Ez a kormány elvesztette minden erkölcsi jogalapját a vagyonkezelésre - mondta. Véleménye szerint olyan jogintézményt kell létrehozni, amelynek vezetőit a parlament választja meg, s működése törvényileg pontosan szabályozott.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a vagyonkezelő 2008. januári alakulása óta mennyi szabálytalanság történt, "mennyi bűnt halmoztak fel". Példaként említette Bábolnát, a villamosművek körüli korrupciós ügyeket, a kastélyok vagyonkezelése körüli visszásságokat, az erdőgazdaságok tervezett privatizációját, amelyek ellen a KDNP a parlamentben többször is felszólalt.

Ennyi gyanús eset nem fakadhat tudatlanságból - mondta a KDNP-s politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.