A katasztrófavédelem is készül augusztus 20-ra

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat biztosításához 29 gépjárművet, három tűzoltósági mentőhajót és a Szent Flórián tűzoltóhajót is igénybe veszik, és összesen 181 tűzoltó lesz készültségben.

A katasztrófavédelem az idei évben is aktív szerepet vállal az államalapítás ünnepének biztonságos lebonyolításában. A felkészülés folyamatos, a rendezvények biztosítását koordináló helyszíni operatív törzs már augusztus 19-én megkezdi működését – tudatja közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) .

Az OKF és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság is közreműködik az augusztus 20-i rendezvénysorozat biztosítási feladataiban: a biztosítási tervek kidolgozásában, a rendezvény megelőző és mentő tűzoltói, katasztrófaelhárítási feladatainak végrehajtásában.

A rendezvény ideje alatt a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság állományából összesen 29 gépjármű, három tűzoltósági mentőhajó, a Szent Flórián tűzoltóhajó és 181 tűzoltó lát el különböző biztosítási feladatokat.

A BM OKF irányítása alá tartozó két állami tűzoltóság, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság (RKI) és az Országház Tűzoltó Parancsnokság is tevékenyen készül a tömegrendezvények, illetve a létesítmények biztosítási feladataira. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó dunai vízi-légi parádéhoz az RKI a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő helyi polgári védelmi egység közreműködésével mentőpárnákat, mentőhevedereket és karabinereket biztosít. A mentőpárnák egy esetleges Dunára történő kényszerleszálláskor tudnak gyorsan, hatékonyan segítséget nyújtani a légi jármű elsüllyedésének megakadályozását célzó munkában.

Az Országház Tűzoltó Parancsnokság a parlament kupolájának és tetőszerkezetének, valamint homlokzatának védelme érdekében külön biztosítási tervet készített, amelynek értelmében a védelmet előre szerelt tömlőkkel, illetve folyamatos figyelőszolgálattal biztosítják. Azoknak a vízlelőhelyeknek az ellenőrzése is megtörtént, amelyekre tűz esetén szükség lehet. Az Országháznál egy magasból mentő gépjármű, illetve gépjárműfecskendő is lesz.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság a vízi-légi parádéhoz, valamint a tűzijátékhoz külön-külön biztosítási tervet készített. Az esemény idején a Dunán három tűzoltósági mentőhajó, a búvárszolgálat és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. A parton gépjárműfecskendők segítik a munkát, így összesen ötven tűzoltó biztosítja a rakpartok területének és környezetének – hidak, a létesítmények, valamint a várhatóan nagyszámú érdeklődő közönség – védelmét.

A Gellért-hegyet a tűzoltók és a Fővárosi Közterület fenntartó Zrt. vízszállítói idén is "előáztatják" 14 gépjármű és több mint hetven fő segítségével.

A rendezvények biztosítását koordináló helyszíni operatív törzs augusztus 19-én az esti órákban kezdi meg működését a Clark Ádám téren lévő irányítói buszban, míg augusztus 20-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében végzi a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.