A kampányszabályokról is dönthet ma a parlament

Az országos kereskedelmi médiumok – a korábbi elképzelésekkel szemben – mégis sugározhatnának a kampány idején politikai reklámokat, ha a képviselők elfogadják az erről szóló előterjesztést.

A parlamentben ma a tervek szerint elfogadják az erről szóló előterjesztést. Ezért pénzt ők sem kérhetnek majd. Számukra azonban a jogszabály ilyen kötelezettséget nem állapít meg, tehát saját döntésüktől függ, hogy beszállnak-e a választási kampányba. Ha igen, valamennyi listát állító párt hirdetését azonos feltételekkel – és ingyenesen – kell közzétenniük.

Az országgyűlés hétfőn dönt arról is, hogy eltöröljék-e az alkotmánybírák hetvenéves nyugdíjkorhatárát. Ennek ugyan semmi köze az alaptörvény ötödik módosításához, de az ezzel kapcsolatos csomag része, hogy a Fidesz által legutóbb egyoldalúan jelölt bírák közül többek mandátumát is meghosszabbítanák, mert ők a 12 évre szóló megbízatásuk lejárta előtt töltenék be a hetvenedik évüket.

A képviselők emellett akár már ma meghatározhatják az új földtörvény részletszabályait is.

A Ház ülése 13 órakor, az MSZP-frakcióba érkező Kránitz László mandátumának igazolásával kezdődik. Az ellenzéki politikus a szocialista padsorokban Mandur Lászlót váltja, aki a közelmúltban a Közszolgálati Közalapítvány kurátora lett.

A megszokott interpellációs blokk után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.
 Az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő javaslat mellett az országgyűlés meghatározhatja a hamarosan hatályba lépő új földtörvény részletszabályait. Az erről szóló törvényjavaslatot egy hete vették napirendre.


Szavazás várható az államfő által legutóbb visszaküldött, a zsebszerződések elleni fellépés érdekében hozott törvénymódosításról is. A házelnök immár az egymást követő harmadik héten javasolja, hogy az országgyűlés vegye napirendjére ezt a kérdést.

A képviselők jóváhagyhatják a vatikáni szerződés módosítását is, amelynek alapján a katolikus egyház felsőoktatási intézményei az államiakkal azonos elvek és mérték szerint részesülnének a pénzügyi támogatásból, emellett pályázati úton, illetve más központi előirányzatokból is kaphatnak forrásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.