A kabinet meghúzná a nyugdíjasok nadrágszíját

Alapvető változtatásokat tervez a kormány a nyugdíjrendszer átalakítása során - derül ki a most kiszivárgott minisztériumi tervekből. Megadóztatnák a nyugdíjakat, megszüntetnék az előrehozott öregségi és a szolgálati nyugdíjakat. Két év alatt hatvanmilliárd forinttal karcsúsodna a nyugdíjkassza.

Megadóztatnák a nyugdíjakat, az előrehozott öregségi nyugdíjakat és a szolgálati nyugdíjakat pedig kivezetnék a rendszerből - egyebek mellett ezeket az elképzeléseket tartalmazza az atv.hu birtokába került minisztériumi előterjesztés. Összességében 250 ezer ember járna rosszabbul.

Az atv.hu értékelése szerint a kormányzat beszántaná a nyugdíjkedvezmények rendszerét – bár a szociális politikáért felelős államtitkárság javaslatát a kabinet még nem tárgyalta, így egyelőre nem tekinthető a kormány hivatalos álláspontjának.

Az említett előterjesztés szerint az államtitkárság úgy számol, hogy pusztán az előrehozott öregségi nyugdíj kivezetése 200 ezer embert érintene, akik átlagosan 104 ezer forintnyi állami járandóságra jogosultak – így a költségvetés 2012-ben 6,7 milliárd forintot takaríthatna meg, 2013-ban viszont már ennek sokszorosát, 21,8 milliárd forintot spórolhatna meg.

Az előterjesztés szerint bányásznyugdíjakat - amelyekre évente mintegy 5 milliárd forintot költ az állam - két évtized alatt lehetne kivezetni. Eltörlése mintegy 3 ezer embert érintene, akik jelenleg átlagosan 141 ezer forintot kapnak az államtól – a büdzsében így 2012-ben 0,5 milliárd forint, 2013-ban pedig 1 milliárd forint maradna meg.

Az atv.hu birtokába került előterjesztés viszont azt is tartalmazza, a szolgálati nyugdíj is áldozatul esne a változtatásoknak: azon a 42-43 ezer emberen, akiknek az átlagos nyugdíja 177 ezer forintra rúg, 2012-ben 14 milliárd forintot, 2013-ban pedig 16,2 milliárd forintot spórolna a kormány.

Ez a két összeg persze nem pusztán a szolgálati nyugdíjak elvételéből jön össze – ez csak a terv egyik elme. A másik, hogy a munkaerőpiacra visszatérő rendvédelmisek újra fizetni kezdik a társadalombiztosítási díjakat, a harmadik pedig a folyósítás megszüntetése.

Ami az öregségi nyugdíjat illeti: a kormányzat aggódni látszik, ugyanis 2013-ban már nem a jelenlegi szisztéma, azaz a nettó bér alapján számolják majd a nyugdíjakat, hanem a bruttó alapján – ez önmagában nyugdíjemelést jelentene, így megfelelő nyugdíjadóztatási rendszerrel kell kompenzálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.