A jogvédők szerint közösség elleni erőszak történt Kanizsán

Nem önkényuralmi jelkép használatának vétsége, hanem közösség elleni erőszak miatt kellene eljárnia a rendőrségnek Nagykanizsán, ahol horogkeresztet és romaellenes feliratokat festettek házfalakra – állítja négy jogvédő szervezet.

Nem tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt kellene eljárást indítani, mert annál sokkal súlyosabb bűncselekmény valósult meg azzal, hogy Nagykanizsán romaellenes feliratokat festettek házakra – állítja az Amnesty International Magyarország, a Háttér a Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. Emiatt a jogvédők a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tesznek. Sajtóhírek szerint a rendőrség önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt nyomoz.

Nagykanizsán keddre virradóra ismeretlenek horogkeresztet és fenyegető feliratot festettek egy boltra
Nagykanizsán keddre virradóra ismeretlenek horogkeresztet és fenyegető feliratot festettek egy boltra

Május 29-én ismeretlen tettesek „megdögletek cigányok”, „x-el (sic!) jelöltek égni fogtok” feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy nagykanizsai üzlet falára – emlékeztet a négy szervezet. A környéken több házra ugyanakkor x jelet helyeztek el, s azokban az épületekben többségében romák laknak. Azok közül egyébként néhányat szociális építőtábor keretében a közelmúltban újítottak fel.

A jogvédő szervezetek szerint ezzel a cselekménnyel Nagykanizsán a Btk. 174/B. szakaszában szabályozott közösség tagja elleni erőszak – gyűlöletbűncselekményt – bűntettét követték el. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy aki „mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A civilek közös álláspontja szerint a fenti tényállás minden eleme megvalósult, hiszen a cselekmény nyíltan szemben áll a társadalmi együttélési szabályokkal, az igen megbotránkoztató. A feliratok nyilvánvalóan alkalmasak arra, hogy a roma lakosságban, különösen a jellel megjelölt házakban élő cigány emberekben félelmet keltsenek, hiszen üzenetük kifejezett fenyegetés. A Btk. idézett szakasza pedig kiemelt védelmet biztosít az etnikai csoportoknak, amelyeket előítéletből elkövetett támadás ér.

A cselekmény – a közösség tagja elleni erőszak bűntettén kívül – a jogvédők szerint kimeríti a rongálás tényállását is, s a rendőrség emiatt ugyancsak nyomozni köteles. Az elmúlt napokban egyébként több hasonló eset is történt (Duna-parti emlékmű, illetve vecsési ház összefirkálása), ezért a rendőrségnek határozottan, hatályos jogszabályok megfelelő alkalmazásával kell fellépnie – szögezi le a négy szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.