A jogvédők kiakadtak az új választási törvényen

A Transparency International Magyarország szerint az április 8-án elfogadott jogszabály lehetőségeket teremt a csalásra a jövő évi választáson. Attól tartanak, hogy fiktív szavazatok kerülhetnek az urnákba.

A Transparency International (TI) Magyarország szerint a választási eljárási törvény lehetőségeket teremt a választási csalásra 2014-ben. A szervezet az erről szóló közleményét szerdán juttatta el az MTI-hez.

Mint írták, erre a külhoni szavazók névjegyzékének titkossága, a külső kontroll hiánya a levélben érkezett szavazatok összesítésekor, valamint a pártok bevételeinek és kiadásainak átláthatatlansága ad lehetőséget. Közlésük szerint az április 8-án elfogadott választási eljárási törvény alapján nem lehet pontosan tudni, hogy kik azok, és hányan vannak, akik levélben szavazhatnak, az adatokat még a külképviseleten lévő szavazóköri névjegyzékek sem tartalmazzák. Csak annyi tudható róluk, hogy külföldön élnek, és regisztráltak - közölték.

A TI arra sem lát törvényi biztosítékot, hogy a levélben szavazók névjegyzékét akár a pártok, akár a nemzetközi megfigyelők ellenőrizhessék. Tájékoztatásuk szerint annak ellenére nem kötelezi a törvény a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az erről szóló részletes adatok ismertetésére, hogy azok közérdekű adatnak minősülnek. Bírálják, hogy az adatokat csak az NVI ellenőri, a jogszabály nem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártok delegáltjait is sorai között tudó Nemzeti Választási Bizottságnak a levélben érkező szavazatok ellenőrzésére.

A TI szerint nem zárható ki, hogy a levélben szavazók névjegyzékére feliratkozott, ám valójában nem szavazó választópolgárok nevében más által leadott, fiktív szavazatok is az urnákba kerüljenek. A jogvédők a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát is problémásnak tartják, annak szabályai ugyanis szerintük továbbra sem biztosítják a pártok bevételeinek és kiadásainak követhetőségét, a pártok mögött álló magánérdekek, valamint a kormányzati forrásokból fedezett esetleges kampányköltések megjelenítését.

Bírálták emellett a kereskedelmi médiumokban történő hirdetések tilalmát, mert az szerintük súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét és a kormánypártok számára nyújt kedvezőbb megjelenési feltételt a közszolgálati csatornákon. Kifogásolják, hogy bár a vezető kormánypárt többször is ígértet tett erre, az átlátható kampányfinanszírozás megteremtésére irányuló törvényjavaslat benyújtására még nem került sor.

A parlament változtatásokkal, múlt hétfőn fogadta el ismét a választási eljárási törvényt, amelyet januárban az államfő beadványa nyomán nyilvánított alaptörvény-ellenesnek az Alkotmánybíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.