Veszélyezteti az adózók jogbiztonságát az APEH-kalkulátor

Adatvédelmi szempontból nem megfelelő a vagyonadó-kalkulátor működése - tudatta Jóri András ombudsman, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók azonosítás és jogkövetkezmények nélkül tájékozódhassanak. Az APEH vizsgálja a felvetéseit, s ha azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, minden bizonnyal beépíti a programba.

Az adatvédelmi biztos panaszbeadvány kapcsán vizsgálta az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működését. A kalkulátor használatakor az interneten keresztül nem azonosított felhasználónak a saját nevében és a saját ingatlanjára nézve kell pontos adatokat megadnia, melyeket az adóhatóság hat évig megőriz, azokat úgy tekinti, mint a nyilatkozó felhasználó személyes adatait, továbbá egy adóeljárás során figyelembe veheti.

Jóri András ombudsman szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. Előzetesen és teljes körűen nyilvánossá kell tenni a kalkulátorhoz használt információkat, ily módon lehetővé kell tenni bárki számára az ingatlan forgalmi értékének az adóhatóság által is elfogadható meghatározását. Az adatvédelmi biztos úgy foglalt állást: nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés követelményének az adatok rögzítése abban az esetben, ha az adózók számára az adatok rögzítése nélkül is nyújtható segítség adófizetési kötelezettségük teljesítéséhez.

Az adózó és adóhatóság közötti együttműködésnek ebben a fázisában az APEH-nak nincs olyan kötelezettsége, amely a bevitt adatok tárolását indokolná, ezért Jóri András olyan megoldás alkalmazását javasolja, amely lehetővé teszi az adózó számára a választást az adóhatósági adatrögzítés, valamint az egyéb, adatrögzítéssel nem járó számítási lehetőségek között. Ennek hiányában a honlap használatának önkéntessége nem valósul meg maradéktalanul, az adatkezeléshez szükséges jogalap hiányzik.

Az ombudsman közölte azt is, a kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk közérdekű adatok, azokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Továbbá követelmény, hogy azon a felhasználói felületen, ahol csupán adatrögzítéssel van mód az adókötelezettséggel összefüggő tájékozódásra és az adatok megadásához jogkövetkezmény fűződik, a tárolt személyes adatok minősége érdekében megfelelő módon azonosítsák a felhasználókat.

Aggályokat vet fel az adatok minőségével kapcsolatban, hogy az adóhatóság nem győződik meg a felhasználó kilétéről. Jelenleg az adatforrás meghatározhatatlan és a megadott információk pontossága sem szavatolható.

Az adatvédelmi biztos támogatja az adóhatóság azon törekvését, hogy az adófizetéshez segítséget nyújtson az adózóknak, ugyanakkor úgy véli: határozottan el kell utasítani minden olyan magatartást a hatóságok részéről, amely az adózókat saját érdekeik védelme érdekében arra indíthatja, hogy a valóságnak nem megfelelő adatokat adjanak meg az alkotmányos kötelezettségük gyakorlásához szükséges tájékozódásuk során.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője erre reagálva elmondta: az APEH az ombudsman levelét csütörtök délelőtt kapta meg. Most tanulmányozzák az adatvédelmi biztos levelét, és reményeik szerint hamarosan választ adnak rá, a javaslatokat pedig, amennyiben azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, beépítik a programba. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az ombudsman korábban is írt nekik egy levelet, kéréseit igyekeztek beépíteni a kalkulátorba. Ennek megfelelően helyezték a részletes tájékoztatót még a kalkulátor elé.

Az ombudsman korábban is garanciát kért arra, hogy az APEH az adatokat önállóan tárolja, azokat nem használja fel más adókötelezettség kapcsán. Az adóhivatal így is jár el, külön szerveren tárolja a kalkulátort használó által megadott adatokat, ha az ügyfél a mentés gombra nyom - jelezte Bakonyi Ágnes.

A kalkulátor megengedi, hogy egy olyan személynevet írjunk be a kalkulátorba, amelyhez nem a megadott, de létező adóazonosító jel tartozik. Ez annak a bizonyítéka, hogy nincs összekötve a vagyonadó-kalkulátor az APEH egyéb adatbázisával, hiszen ha össze lenne kötve, akkor a program hibát jelezne, érzékelné, hogy az adóazonosító jelhez nem az a személynév tartozik - mondta a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.