A jogállamot ünnepli az ellenzék

Az Alkotmánybíróság döntésében benne van a mindenki által érzett elementáris felháborodás – mondja Karácsony Gergely. Az MSZP szerint a Fidesz beismerte vereségét, az Együtt 2014 elvárásait is megfogalmazta. Dúró Dóra (Jobbik) szerint "minden épeszű ember" ezt a döntést várta a testülettől.

Az MSZP szerint a Fidesz azzal, hogy lemondott az előzetes regisztráció bevezetéséről, belátta: ebben az ügyben vereséget szenvedett. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alkotmánybíróság szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

A szocialista politikus szerint a határozat azt bizonyítja, hogy "a magyar jogállam még él".

A kormánypárt kényszerűségből meghajlott a társadalom akarata előtt – kommentálta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közlése alapján a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. Molnár Zsolt hozzátette: a magyar társadalom egy pillanatig sem fogadta el a kizárólag a Fidesz érdekeit szolgáló feliratkozás bevezetését.

Molnár Zsolt szerint a Fidesznek lehetősége lett volna, hogy az ellenzékkel egyeztetve döntsön a választási eljárási szabályokról, majd utóbb arra, hogy az állampolgári és ellenzéki tiltakozás, valamint jogi érvek hatására lemondjon az előzetes regisztrációról. Meglátása szerint a Fidesz azonban csak az Ab döntése után, "a 24. órában, már-már a bunkerben" látta be, hogy ebben az ügyben vereséget szenvedett.

Az MTI kérdésére azt mondta, az MSZP ugyan nem támogatta a szavazati jog kiterjesztését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokra, de mivel ez megtörtént, esetükben a nyilvántartásba vétel valamilyen formában szükséges lehet, ennek egyik módja a regisztráció.

A választási eljárási törvény módosításáról szólva Molnár Zsolt azt mondta, a legfontosabb a regisztráció eltörlése, a többi kérdésben mérlegelni fogják a Fidesz javaslatát. Egyúttal azt várják a kormánypárttól, hogy egyeztessen az ellenzékkel például a szintén alkotmányellenesnek talált kampányszabályokról.

A legrosszabb húzásra a helyes válasz

Az LMP szerint politikatörténeti fordulópontot jelent az Alkotmánybíróság (AB) döntése, amelyben alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több pontját, mivel a testület ezzel a Fidesz választókra hivatkozó, de a társadalom kétharmadának nem tetsző politikájáról is véleményt mondott.

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy értékelte, hogy az AB döntésében benne van az az "elementáris felháborodás", ami a választási regisztráció miatt alakult ki az emberekben.

"A regisztráció a Fidesz legrosszabb húzása lett volna" – mondta, hozzátéve, reméli, hogy az AB határozata új szakaszt hoz a kormánypárt politizálásában, és a Fidesz ezentúl nem él majd vissza parlamenti kétharmadával.

Jogtechnikai trükközés

Az Együtt 2014 arra szólítja fel a kormánytöbbséget, hogy az Alkotmánybíróság (AB) döntése után az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne nyúljon a választási eljárás szabályaihoz, és tegyen le a regisztráció bevezetéséről. A mozgalom szerint az AB határozatával ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz a hatalma megtartása érdekében alkotmányellenes szabályokkal akar választásokat tartani, és attól sem riad vissza, hogy indokolhatatlan mértékben korlátozza a polgárok választójogát.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra szólították fel a kormánypárti többséget, hogy ne próbálja újabb alkotmánymódosítással elfogadhatóvá tenni azt, ami minden demokratának elfogadhatatlan, mondjon le az előzetes regisztráció ötletéről, és az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne változtasson a választási eljárás szabályain.

Hozzátették, ha a Fidesz mégis jogtechnikai trükközéssel válaszol az AB döntésére, akkor "nincs az a fenyegetés vagy álcivil lejárató kampány, amely megakadályozhatná, hogy a változást akaró demokraták Magyarország utcáin és terein is kifejezzék tiltakozásukat".

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint tisztességes és bölcs döntést hozott az Alkotmánybíróság (Ab), amely pénteki határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezésének megsemmisítéséről szóló Ab-döntésre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. 

Molnár Csaba szerint a Fidesz nem az Ab döntése miatt hátrált meg, hanem az erős ellenzéki, társadalmi ellenállás miatt, mert a kormány "csak az erőből ért". Az Ab döntése "és a Fidesz meghátrálása" az elmúlt két-két és fél év legnagyobb demokratikus ellenzéki győzelme. Molnár szerint "ébernek kell lenniük a demokratáknak", ugyanis a Fidesz "nem arról híres", hogy a neki kedvező jogszabályokat akár az Ab döntésének hatására is megváltoztassa.

"Győzni fog az igazság"

A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság (Ab) a választási eljárási törvényt érintő döntésével kimondta az igazságot és a Fidesz reagálásából úgy tűnik, hogy ez győzni is fog.  Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a történtekre úgy reagált, "minden épeszű ember" ezt a döntést várta az Alkotmánybíróságtól. Az ellenzéki párt pedig most azt várja a Fidesztől, hogy nevezze meg a politikai felelősöket az ügyben.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.