A jobbikos Pősze a MEH-be igyekszik

A Jobbik Somogy megyei területi listáját nem helyi jelölt, hanem a párt fővárosi képviselőjelöltje, Pősze Lajos vezeti; a párt őt javasolja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élére.

Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett nyilvántartás szerint a 15 nevet tartalmazó listán Pősze Lajos után a megye hat választókerületében induló egyéni képviselőjelöltek állnak, élükön a kaposvári 1-es választókerületben induló Nemes Károly nyugállományú mérnökkel, a Jobbik kaposvári elnökével.

Kálmán Lajos, a Jobbik somogyi kampányfőnöke szerdán azt mondta: a területi lista vezetőjéről minden megyében a párt országos vezetősége dönt, így történt ez Somogy esetében is, amit elfogadtak a helyiek.

A Jobbik somogyi listáját vezető Pősze Lajosról a Jobbik honlapján az olvasható, hogy matematikus végzettségű politikus a párt szakmapolitikai igazgatója, Budapesten a XIX. kerületben indul egyéni képviselőjelöltként; korábban a Szerencsejáték Rt. elnök-vezérigazgatója volt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke február 12-én mutatta be Pősze Lajost, aki a párt árnyékkormányában a MeH vezetését kapná.

A legjobbkor, a legjobb helyeken

Pősze nem ismeretlen a rendszerváltás politikusainak sorában. 1990-ben az MDF választási kampányát irányította, később a kisgazdapárt körül munkálkodott. 2002 után üzletemberként definiálta magát. Életrajzában ezt írja: „Debrecenben születtem 1954-ben. A KLTE-n matematika szakon végeztem, majd Budapesten kezdtem el dolgozni. A ranglétrát végigjárva igazgató-helyettes lettem az Államigazgatási Számítógépes Szolgálatnál. 1991-94 között a Szerencsejáték Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója voltam. Elnöke voltam a Magyar Kézilabda Szövetségnek és tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Jelenleg elnöke vagyok a Magyar Technikai és Tömegsportok Országos Szövetségének, a Magyarok Világlapja és az Erdélyi Magyarság alapítványoknak."

Egyik legnagyobb "dobása" a Kossuth Klubot érintő MHSZ-ingatlanvagyon megszerzése volt. A kádári világ Magyar Honvédelmi Szövetségét az Antall-kormány néhány más, „múlt rendszerhez kötődő" szervezettel (Munkásőrség, Magyar-Szovjet Baráti Társaság) együtt jogutód nélkül megszüntette. Az MHSZ azonban maga is szövetség volt. Ezért a rendszerváltó kormány úgy döntött, a szövetség „társadalmilag hasznos tevékenységet végző" részei megmaradhatnak, az egyesületi törvény keretein belül önálló jogi személyként bejegyezhetők a bíróságon. Sőt, az MHSZ „társadalmilag hasznos" darabjai részesülhetnek az MHSZ ingó- és ingatlanvagyonából is.

A Múzeum utcai épület tulajdonjogát 50-50 százalékban a frissen megalakított, Pősze elnökölte Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége, illetve egy régi-új szervezet, a Magyar Repülőszövetség kapta meg. Háromszázezer forint könyv szerinti értéken! Miközben a Hadik-palota már akkor is több százmillió forintot ért. A 270 millió forintot 2006 szeptemberében utalták át a Pősze-féle MTTOSZ-nek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.