A Jobbik vezetője polgárháborús veszélyt lát

Vaján szabolcsi cigány kisebbségi vezetők, polgármesterek, valamint Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke közös fórumot tartott. Vona szerint a cigányok és a magyarok közötti feszültségek szítása polgárháborúhoz vezethet.

Vona Gábor a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke, továbbá polgármesterek és roma szervezetek vezetői hétfőn beszélgetést tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. A fórum kezdeményezői – Tisza Sándor vajai polgármester és Balogh Gyula helyi vállalkozó, volt kisgazda országgyűlési képviselő – szerint céljuk az volt, hogy a "magyarság és a cigányság kérdéseiről" őszintén szót váltsanak. A beszélgetésen részt vett az őri, a baktalórántházi és a rohodi polgármester is.

Tisza Sándor azt mondta: tavalyig a nyugalom és béke szigete volt Vaja, ahol a lakosság 15 százaléka roma származású. Csakhogy több Borsod megyei önkormányzat a Vajához tartozó Rákóczitanyán vásárolt lakásokat, amelyeket bérbe adtak ide költöztetett roma lakosaiknak.

– A vajai önkormányzatnak így 40-50 gyerekkel többet kell óvodába, iskolába járatnia, egészségügyi ellátásukról gondoskodnia, miközben, az őslakosok menekülnek Vajáról – mondta  Tisza Sándor.

Balogh Gyula úgy fogalmazott: – A Jobbik az egyetlen párt Magyarországon, amelyik zászlajára tűzte a cigányság és a magyarság együttélése kérdésének feszegetését.

Vona Gábor, az így megidézett Jobbik elnöke azt mondta: van megoldás, erről azonban bővebben nem beszélt. Ehelyett azt hangoztatta: a magyar politikai garnitúra – benne az MSZP és a Fidesz – nem tett le az asztalra semmit a megoldás érdekében, fenntartja és újratermeli a problémát.

– A cigányság valódi ellensége nem a Jobbik és nem a Magyar Gárda, hanem a jelenlegi politikai garnitúra, és saját jelenlegi vezetése, Kolompár Orbán és Horváth Aladár, akik politikai és választási céljaik érdekében használják fel a cigányságot – mondta Vona Gábor. – A feszültség szítása akár polgárháborúhoz is vezethet – folytatta, majd kijelentette: a magyarság már mindent megtett, a labda a cigányság térfelén pattog. Ehhez képest még a következőket közölte: a családi pótlék porontybiznisz, sok roma család azért vállal gyereket, hogy vastagabb legyen a boríték, nem azért mert tisztességesen fel akarja nevelni őket. Továbbá: a különösen brutális gyilkosságok estében vissza kellene állítani a halálbüntetést.

E súlyos kihívásra a fórumon résztvevő három roma vezető válaszolhatott: Varga József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisebbségi önkormányzatok szövetségének elnöke, továbbá  a rohodi és a baktalórántházi kisebbségi önkormányzat vezetője. Varga József azt mondta: abban egyetért Vona Gáborral, hogy a politika gerjeszti a cigányság és a magyarság közötti feszültséget. Ehhez hozzáfűzve úgy fogalmazott: megalázó, hogy szavazataikat a romák egy-kétezer forintért vagy egy tányér levesért eladják. Visszautasította viszont, hogy a cigányasszonyok a családi pótlékért szülnének. – Tudomásul kell venni – közölte –, hogy a cigányok jellemzően nagycsaládosok.

Varga József hangsúlyozta: a Magyar Gárda ne csak akkor vonuljon fel, amikor cigányok követnek el bűncselekményt, hanem akkor is, amikor magyarok.

A fórum egy hozzászólója kevesellte, hogy a harminc résztvevő között mindössze hárman képviselik a romákat. Kiderült: nem is invitálták őket, a meghívott polgármesterekre bízták, hogy kit hoznak magukkal. Végül csak két polgármester hívott magával roma képviselőt. Varga József, miként elmondta, a helyi sajtóból értesült a rendezvényről.

Fórum Vaján
Fórum Vaján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.