A Jobbik szövetsége a tettrekész rendőrökkel

A Jobbik együttműködési megállapodást kötött a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezettel. A szocialista párt szerint meg kell vizsgálni, nem sérti ez a megállapodás az alkotmányt, amely szerint a fegyveres erők hivatásos állományú tagjai politikai tevékenységet nem folytathatnak.

Együttműködési megállapodást kötött hétfőn a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ); a megállapodás szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. A megállapodás szerint amennyiben a párt bekerül az Európai Parlamentbe, illetve az Országgyűlésbe, akkor törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására.

A rendőrségi szakszervezet azt vállalta a megállapodásban, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában. Both László, a TMRSZ elnöke az aláírást megelőzően elmondta: az együttműködési megállapodás tervezetével megkeresték az összes parlamenti pártot és a Jobbikot. Csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival. Hozzátette: vállalják, hogy rasszista, szélsőjobboldali jelzővel illetik majd őket a megállapodás miatt. S ha a Munkáspárt jelentené be, hogy azonosul a szakszervezet céljaival, akkor velük is megállapodást kötnek és vállalják a szélsőbaloldali jelzőt is.

A megállapodás összecseng a szakszervezet céljaival, ezek pedig a közbiztonság megerősítése, a politikamentes rendőri vezetés, a rendőri és közalkalmazotti állomány erkölcsi-anyagi megbecsülése, a bérek uniós fizetésekhez felzárkóztatása, a sztrájkjog kiharcolása - mondta. Szima Judit, a szakszervezet főtitkára - aki a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepel - azt hangsúlyozta, hogy a megállapodásban a magyar emberek helyzetének jobbítása érdekében közös feladatokat határoztak meg.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az aláírás előtt történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amely - mint mondta - két dinamikusan fejlődő szervezet között jött létre. A Jobbik számára azért lényeges a megállapodás, mert a párt számára fontos, hogy „hiteles, a társadalmat valóban képviselő szervezetekkel építsenek ki kapcsolatot". Mindkét fél hangsúlyozta: nem politikai, hanem szakmai, érdekképviseleti megállapodást kötöttek. A megállapodásban a felek tudomásul veszik, hogy a TMRSZ „konkrét politikai állásfoglalásokat nem tehet közzé, és csak olyan jellegű kérdésekben nyilvánulhat meg a párt programjainak vonatkozásában, amely a munkavállalókat érintő, elsősorban szakmai-jogi jellegű állásfoglalásnak minősíthető".

Az MSZP felszólítja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, vizsgálja meg, hogy a Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) között kötött megállapodás nem veszélyezteti-e az alkotmányosságot - mondta Juhász Ferenc, az MSZP elnökségének tagja. A kormánypárti politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy alapvetően a politikai együttműködés került előtérbe a két szervezet között, miközben azt az alkotmány tiltja. Az alaptörvény szerint a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathatnak.

Juhász Ferenc szerint ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a Jobbik és TMRSZ megállapodása sérti az alkotmányos rendet, az igazságügyi miniszternek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket. Elmondta, ha vizsgálat nem tár fel jogsértést, akkor minden állampolgárnak figyelnie kell erre az együttműködésre, és az annak nyomán kialakuló eseményekre. A politikus szerint egy normálisan működő demokráciában nincs abban semmi különös, hogy ha egy párt és egy szakszervezet együttműködési megállapodást köt. A mostani helyzet attól különleges, hogy „egy, a törvényesség határait sokszor súroló, politikai értelemben rasszistának bélyegezhető erő köt megállapodást egy sok tekintetben hasonló elveket valló szakszervezettel". Ez veszélyes - vélekedett az elnökségi tag.

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, Vona Gábor, a párt elnöke, Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára és Both László, a TMRSZ elnöke írta alá az együttműködési megállapodást
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, Vona Gábor, a párt elnöke, Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára és Both László, a TMRSZ elnöke írta alá az együttműködési megállapodást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.