A Jobbik szerint késlekedik a vizsgálat a Gyermekrák Alapítvány ügyében

A Jobbik aggályosnak tartja, hogy egy hónappal a Gyermekrák Alapítvány ügyében tett feljelentése után sem történt semmi. Az ellenzéki párt szerint azt is vizsgálni kellene, hogy az elmúlt években mennyit és milyen célokra költött az alapítvány.

Erről Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy december 20-án tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen hanyag kezelés, valamint csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: eddig annyi történt, hogy az ügyet áthelyezték a VIII. kerületi ügyészségre, amely információi szerint feljelentéskiegészítést rendelt el, ez pedig azt jelenti, hogy újabb egy hónapon keresztül nem történik semmi az ügyben.

Ezt Szilágyi György azért tartja aggályosnak, mert amennyiben történt bűncselekmény, az elkövetőknek kellő idejük van arra, hogy eltüntessék az iratokat. Hozzátette: azért is aggályos a lassúság, mert az ügy miatt a közbizalom megrendült a karitatív szervezetekben, az egyszázalékos-adófelajánlások pedig közelednek, és félő, hogy az állampolgárok kevesebb pénzt ajánlanak fel.

Szilágyi György beszámolt arról is, hogy a Legfőbb Ügyészségnek hétfőn küldött levelében felhívta a figyelmet arra, a Gyermekrák Alapítvány vezetője január 3-án az Echo TV-ben ellentmondásosan nyilatkozott arról, mekkora összeget költött a szervezet az elmúlt 15 évben a gyermekek gyógyítására. Egyszer 1,6 milliárdot, majd 3 milliárd forintot említett - tette hozzá, megjegyezve, szükségesnek tartják az alapítvány működésének teljes körű vizsgálatát.

A Magyar Nemzet szerdán számolt be arról, hogy feljelentéskiegészítés keretében vizsgálják, hogy megalapozott-e Szilágyi Györgynek a Balogh István vezette Gyermekrák Alapítvány ügyében tett feljelentése.

Az Index december 17-én írt arról, "mentős körökben jó ideje terjed a pletyka", hogy a Gyermekrák Alapítvány Gyermekmentő feliratú Mercedesével reggelente Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A hírportál újságírója többször is tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke azt mondta, a betegszállítót néha "közérdekű ügyintézésre" is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

Ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte: fontosnak tartják, hogy a társadalom tisztán lássa, mire fordítják az életmentésre, a gyógyításra felajánlott összegeket az egyes, gyógyításért adományokat gyűjtő alapítványok. Ezért az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója akkor bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel.

Az alapítvány pedig azt közölte, hogy jogi lépéseket tesz "a méltatlan médiatámadások" miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.