A Jobbik szerint a Tesco aránytalanul keveset adózik

A Jobbik azt javasolja, hogy a jövőben csak olyan multinacionális kiskereskedelmi üzletlánc kaphasson adókedvezményt Magyarországon, amelyik vállalja, hogy az általa árult alapvető élelmiszerek 95 százalékát Magyarországról szerzi be - jelentette ki Z. Kárpát Dániel csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte, hogy például míg az angol Tesco üzletlánc Nagy-Britanniában a teljes eredményének 26,4 százalékát fizeti be az államnak adók formájában, addig ez az arány Magyarországon 1,6 százalék. A Tesco ugyanis a 2010-es majdnem 600 milliárdos bevételéből 57 millió forint társasági és 105 millió forint különadót fizet be - mutatott rá.

Ráadásul Z. Kárpát Dániel szerint a különadót kétszeresen is áthárítják a multinacionális kiskereskedelmi láncok: egyrészt áremeléseikkel a vásárlókra, másrészt pedig jelenleg is 70-75 féle, a polcpénzhez hasonló hozzájárulást szednek a beszállítóiktól például a reklámköltségekhez, vagy új áruházak nyitásához való hozzájárulás címén.

A Jobbik álláspontja szerint meg kell állítani "a Tesco-szindrómát", vagyis a legális adókerülést. Ezért az ellenzéki párt azt is kezdeményezni fogja, hogy ha egy üzletlánc nem tartja be a 95 százalékos magyar beszerzési arányt az alapvető élelmiszerek esetében, akkor 30-60 napra be lehessen zárni a boltjaikat.

"Ha pedig ez sem elég, akkor be kell dózerolni, ki kell takarítani őket Magyarországról és itteni jelenlétüket ellehetetlenítő büntetőadókkal kell őket sújtani" - mondta Z. Kárpát Dániel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.