A Jobbik nem szeretné, ha "akár a cigány kisebbség vezetője" is mentelmi jogot kaphatna

A Jobbik üdvözli, hogy 2014-től tilos lesz a politikai álláshalmozás, és azt is, hogy választási felhatalmazás nélkül nem alapíthatnak frakciót egy másik pártból kivált képviselők az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat szerint, amelyet szerda este nyújtottak be fideszes képviselők a parlamentnek.

Novák Előd, jobbikos országgyűlési képviselő az MTI-nek pénteken azt mondta: pártja sikereként üdvözli, hogy 2014-től tiltott lesz a politikusi álláshalmozás. A Jobbiknak ugyanis ez kezdetektől a követelése volt, és jó példával elöl járva a párt alapszabályában kimondták, hogy aki országgyűlési képviselő, az nem lehet mellette sem polgármester, sem önkormányzati képviselő - tette hozzá.

Ugyancsak üdvözlik, hogy választási felhatalmazás nélkül nem alapíthatnak frakciót egy parlamenti pártból valamilyen oknál fogva kivált képviselők. Hozzátette, hogy a Jobbik ennél tovább is menne, azt szeretnék, hogy a "mandátumtolvajlás" se valósulhasson meg, azaz egy pártból kilépve függetlenként se lehessen tovább dolgozni képviselőként.

A Jobbik a visszahívhatóság intézményét szorgalmazza. Kiemelte, hogy például Gyurcsány Ferencék esete a választók bizalmával való visszaélés.

A mentelmi jog kapcsán viszont kifogásolják, hogy azt a jövőben nemhogy szűkítenék, hanem még a nemzetiségi szószólónak, azaz "adott esetben akár a cigány kisebbség vezetőjének is biztosítanák". A Jobbik szerint ha már kimondta az alaptörvény, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, akkor ennek a képviselőkre is vonatkoznia kell.

A Jobbik nem ért egyet azzal a tervvel sem, hogy akár karhatalmi erővel is kivezethessenek képviselőt az ülésteremből, és azzal sem, hogy adott esetben felfüggeszthessék egy képviselőnek a mandátumát, ha megsérti az Országgyűlés tekintélyét.

Ennek kapcsán Novák Előd felidézte, hogy Kövér László házelnök a közelmúltban a "franc" szó használata miatt kétszer is figyelmeztette Vona Gábort, a Jobbik elnökét, és ezt kocsmai hangvételnek nevezte. Mint mondta, akár az is előfordulhatna, hogy Ujhelyi István alelnök Orbán Viktort vezettetné ki az Országgyűlésből, ha például a miniszterelnök "gúnyosan röhigcsélne a hozzá intézett kérdés alatt".

"Nem lehet a mindenkori levezető elnök kezébe adni, hogy mi sérti az Országgyűlés tekintélyét", hiszen nehéz lenne meghatározni, hogy mi minősül annak - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy pártja módosító indítványokkal tervezi majd jobbá tenni a javaslatot.

A Jobbik részletkérdésnek tekinti például a tervezett háznagyi posztot, úgy vélik, más, szimbolikus dolgok sokkal fontosabbak lennének, így például rögzíteni kellene, hogy az előző rendszer állami vezetői nem lehetnének országgyűlési képviselők.        

A parlamentnek szerda este benyújtott, az Országgyűlésről szóló, 158 paragrafusból álló előterjesztés újraszabályozza a Ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz.

A törvényjavaslat részleteit, újításait szerda délután egy kormánypárti háttérbeszélgetésen ismertették, jelezve egyebek mellett: a jogszabály nem teszi majd lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó, az MSZP-ből kivált, jelenleg független országgyűlési képviselők.

Beszámoltak továbbá arról, hogy a javaslat szerint új tisztségek jönnek létre a parlamentben: a háznagy és a főigazgató. Ez a jogszabály mondja majd ki a parlamenti képviselők és a polgármesterek összeférhetetlenségét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.