A Jobbik az Élet menetét mocskolja

A cigányozásban és zsidózásban utazó Jobbik ezúttal az Élet menetét támadja. A szélsőjobboldali párt szerint a holokauszt áldozataira emlékező rendezvényen a "magyarságot gyalázzák", a felvonulás nem méltó arra, hogy közpénzből támogassák.

A fővárosi közgyűlés idén 5,5 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy megrendezhessék Budapesten a vészkorszak áldozatainak emléket állító hagyományos felvonulást, az Élet menetét.

A Jobbik viszont tiltakozik. Czeglédi János fővárosi jobbikos képviselő közleménye előre bocsátja, hogy pártja semmilyen megemlékezés ellen nem emel kifogást, akkor sem, ha annak céljával nem tud azonosulni. Az Élet menete azonban - folytatódik a szöveg - "egy aktuálpolitikai célokat közvetlenül szolgáló esemény, ahol szocialista, illetve liberális politikusok hivatásos médiarettegők gyűrűjében a magyarságot gyalázzák". A Jobbik ezért elutasítja, hogy a fővárosi önkormányzat közpénzből támogassa a rendezvényt.

A jobbikos közlemény elhallgatja azt a tényt, hogy a főváros előző évben 15 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, a támogatás összege tehát majdnem a harmadára csökkent. Továbbá: a kegyeletsértő és mocskolódó kitételtől eltekintve is valótlanság azt a látszatot kelteni, mintha a pártok képviselői közül csak szocialisták és liberálisok vennének részt az Élet menetén.

A szervezők mindig is ügyeltek rá, hogy a rendezvény felülemelkedjen a pártpolitikán, évről évre jobboldali politikusok is együtt vonulnak az emlékmenettel. Tavaly például Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is jelen volt az eseményen, a fideszes Rogán Antal beszédet is mondott. Két éve Boross Péter volt miniszterelnök szólalt fel.

A Jobbik megnyilvánulása számomra annak bizonyítéka, hogy ez egy fontos rendezvény - nyilatkozta Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. Kérdésünkre hozzátette: bár a fővárostól kapott összeg valóban jelentősen elmarad a korábbitól, a nehéz gazdasági helyzetben minden támogatásnak örülnek, és minden segítséget köszönettel vesznek.

Az idén a tervek szerint április 17-én, vasárnap délután a Klauzál térről indul az Élet menete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.