A Jobbik fenyegeti a rendőrséget és Kósa Lajos segítségét kéri

A Jobbik szerint a rendőrségnek nem volt oka az Új Magyar Gárda tagjait zaklatni október 22-én, és Kósa Lajos közbenjárását kérte. A debreceni polgármester válaszában elhatárolta magát a Draskovics Tibor vezette minisztérium intézkedéseitől. A Jobbik a rendőrségnek is írt levelet, ebben arra az esetre, ha majd parlamenti és önkormányzati képviselőket adó párt lesz, felelősségre vonást helyezett kilátásba.

Levélváltás Kósa Lajossal

Nyílt levélben fordult a Jobbik hajdú-bihari elnöke Kósa Lajos (Fidesz) debreceni polgármesterhez a pártja 56-os megemlékezésén történt rendőri fellépés miatt. Kulcsár Gergelyszerint a Jobbik és az Új Magyar Gárda Mozgalom október 22-én tartott rendezvényének befejezése után „rendőrök lepték el a teret és minden ok nélkül provokálták, zaklatták a résztvevőket, kiemelten a fekete ruhát viselőket, majd dulakodást kezdeményeztek, amely során hölgyeket is bántalmaztak".

Kulcsár Gergely szerint az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a feloszlatott Magyar Gárda Egyesület tevékenységéhez nincs köze, és azt kérte Kósa Lajostól, hogy tegyen lépéseket a rendőri intézkedés kivizsgálására.

Kósa Lajos ugyancsak nyílt levélben válaszolt, emlékeztetve arra, hogy az utóbbi években többször is felemelte a szavát a rendőri túlkapások, de az értelmetlen és védhetetlen önbíráskodás, illetve annak szándéka ellen is. Egyúttal leszögezte: a magyar bíróság jogerős döntését mindenkinek be kell tartania, még akkor is, ha nem ért azzal egyet.

„Sem Debrecen város közgyűlésének, sem pedig polgármesterének nincs hatásköre semmilyen rendőrséggel és a politikai véleménynyilvánítással kapcsolatos ügyben. Amint ennek már többször is hangot adtam, Draskovics Tibor tevékenységével nem értek egyet, őt pozíciójára alkalmatlannak tartom" - írta a polgármester nyílt levelében, amelyben tudatta azt is, hogy a debreceni Kossuth téren lefolytatott rendőri intézkedéssel kapcsolatban hivatalos felvilágosítást kért Debreceni város rendőrkapitányától, s ennek fényében tudja eldönteni, milyen további lépések megtételére van szükség.

Levélváltás a debreceni rendőrkapitánnyal

Kulcsár Gergely a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében tiltakozott az október 22-i megemlékezés után történt rendőri fellépés ellen. Szerinte „a rendőrök megjelenése és viselkedése miatt borult fel az addig békés rendezvény rendje".

A nyílt levélben kilátásba helyezte: „a Jobbik a közeljövőben a városi és a megyei önkormányzat tagjaként, illetve parlamenti pártként megvizsgáltatja az elmúlt években történt kétes rendőri fellépéseket és garantáljuk, hogy azok a rendőri vezetők és beosztottjaik, akik a törvényeket semmibe véve politikai megfontolásból cselekedtek, többé ne lehessenek egyenruhás szervezetek tagjai".

Uzonyi Attila rendőr alezredes válaszközleményében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében feloszlatta. Az ítélet indokolása szerint "az egyesület a Magyar Gárdát is magába foglalja, ennélfogva a jogerős ítélet mindkettőre kiterjed", így a Magyar Gárdára utaló bármilyen magatartás, cselekvés (például jellegzetes formaruha viselése) alkalmas lehet jogsértés megállapítására.

Mint hozzátette, a rendőrség a fentiekre tekintettel minden rendezvény - így az október 22-ei megemlékezés - esetében is vizsgálja, hogy a résztvevők, illetve a szervezők megvalósítanak-e szabálysértést vagy bűncselekményt.

A rendőrkapitány közölte: az október 22-i rendezvényen a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében foglaltaknak megfelelő önkéntes jogkövető magatartást nem tanúsító személyekkel szemben kizárólag a személyazonosságuk megállapítását célzó igazoltatásokra került sor, velük szemben további rendőri intézkedéseket, előállítást nem foganatosítottak. Uzonyi Attila szerint az intézkedések a szükségesség és arányosság követelményének eleget tettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.