A Jobbik érdemi vitát szeretne a "cigánybűnözés" kifejezés használatáról

A Jobbik jövő csütörtökig "mindent megtesz", hogy érdemi vitát tudjon lefolytatni a többi országgyűlési frakcióval a "cigánybűnözés" kifejezés parlamenti használatáról.

Novák Előd elismerte: szándékosan "segített rá" a Jobbik arra, hogy a témában most csütörtökön határozatképtelen volt az Országgyűlés, mert ezzel is időt akartak nyerni az érdemi vitának.

A csütörtöki plenáris ülésen a Jobbik az alkotmányügyi bizottság egyik eseti jellegű állásfoglalásának elutasítását kérte a Háztól. Ebben a bizottság azt mondta ki, hogy Ujhelyi István szocialista ülésvezető elnök tavaly november 20-án az országgyűlési törvénynek, valamint egy korábbi bizottsági állásfoglalásnak megfelelően járt el, amikor úgy ítélte meg, hogy Novák Előd a Ház tekintélyét és valamely csoportot sértő kifejezést mondott, amikor a "cigánybűnözés" szót használta.

Az erről szóló voksoláskor ugyanakkor nem volt határozatképes a Ház és mivel ez a megismételt szavazásra sem állt helyre, az Országgyűlés jövő heten dönt majd ebben az ügyben.

Novák Előd pénteken elmondta, a Jobbik "rásegített arra", hogy nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben: bár a jobbikos képviselők jelen voltak az ülésteremben, nem szavaztak, így nem volt határozatképes az Országgyűlés.

Az alelnök leszögezte: akciójukkal "egy hét gondolkodási időt" akartak adni a kormánypárti képviselőknek, mert azt látták, hogy érdemi vita nélkül leszavazták volna a javaslatukat. Hangsúlyozta, álláspontjuk szerint a kétharmados kormánytöbbség feladata lett volna az egyszerű többség biztosítása a határozathozatalhoz.

Az MTI kérdésére elmondta: a házbizottság következő ülésén is felvetik a kérdést, valamint levelet írnak minden frakcióvezetőnek, hogy fontolják meg a kérdést és reagáljanak érdemben.

A Jobbik szerint ugyanis "nem lehet szőnyeg alá söpörni, pláne büntetni ezt a kifejezést". Az Országgyűlésnek nincs joga megtiltani ennek a kifejezésnek a használatát, amely a "politikusbűnözéshez hasonlóan egy kriminológiai kifejezés", és amely "Magyarország egyik legnagyobb problémáját nevezi a nevén" - mondta Novák Előd.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.