A Jobbik beszántaná a szocialista pártot

Éjszakába nyúlóan vitatkoztak a Parlamentben az MSZP bűnösségéről. A szocialisták szerint bűnbakkeresés és elterelés zajlik, a Jobbik viszont úgy látja: itt a történelmi pillanat felszámolni az MSZP-t.

Már a késő esti órákban tárgyalta hétfőn a Parlament az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek részletes vitája során azt a javaslatot, amely az MSZMP bűneiért a jogutód MSZP-t teszi felelőssé. A Jobbik már a nap folyamán (Gaudi-Nagy Tamás képviselő tájékoztatásában) egyértelművé tette, hogy a radikálisok az MSZP jogi értelemben vett felszámolását szeretnék elérni. Ezt parlamenti hozzászólásaikban is világosan kijelentették.

Murányi Levente, a Jobbik országgyűlési képviselője többek között úgy fogalmazott: „Számunkra, olyanoknak, mint én voltam, és akiket még nem végeztek ki, ha egyáltalán eszükbe jutott egy rendszerváltás, evidencia volt, hogy abban a pillanatban, mint Nürnbergben a nácikat, a még rosszabbakat – mert már csak az időfaktor következtében is rosszabbak, mint a nácik – ugyanúgy fogják felelősségre vonni. És ezzel szemben, itt pimaszkodnak” - fogalmazott Murányi.

„Primitív emberek uralták ezt az országot ötven éven keresztül. Erről van szó. Ez a lényeg, mondjuk már ki végre” - fogalmazott többek között Varga István fideszes képviselő. A kormánypárti politikus azt is mondta, hogy ki kell mondani: voltak hazafiak és hazaárulók, voltak rosszak és jók a történelemben. „Senki nem akarja azt mondani, hogy a 800ezer MSZMP-tag bűnös” - tette hozzá.

Az LMP-s Schiffer András a vitában arról beszélt, hogy a kormányzat csak boszorkányüldözést folytat, hogy így fedje el a gazdaságpolitika bukását. Az ökopárti politikus szerint az elmúlt húsz évet nem lehet zárójelbe tenni, az MSZP pedig legitim felhatalmazást kapott a választóktól.

Az MSZP részéről kevés politikus volt jelen az említett javaslat tárgyalásán. Nemény András szocialista képviselő azzal érvelt, hogy a kormánypártok csak bűnbakot keresnek, az elmúlt húsz évben lehetőségük lett volna rendezni ezt a kérdést, de érdekes módon csak most vették elő. Ipkovich György pedig többek között óvatosságra intette a kormánypártiakat, mondván az ideológiai múltat tekintve mindenkinek oka lenne a szerénységre a Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.