A Jobbik a tipikus cigány szokásról

A Jobbik szerint "kizárt dolog", hogy az eddig elfogott két gyerek képes lett volna egyedül megrongálni egy óra alatt 111 síremléket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren. A településről származó Apáti István országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a rendőrség munkáját, így "figyelmükbe fogja ajánlani" a lehetséges elkövetői köröket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság április 4-én tájékoztatott arról, hogy a rendőrök elfogtak két gyereket, akik a gyanú szerint több mint száz sírt rongáltak meg Csenger köztemetőjében.

Apáti István kedden azt mondta, a rendelkezésükre álló körülbelül egy óra alatt két kiskorú gyermek nem képes 53 sírt teljesen, 58-at pedig részlegesen megrongálni. Információi szerint még kettő - 18 és 20 év közötti - elkövető is részt vett a rongálásban, felderítésük érdekében minden információt át is ad a rendőrségnek.

A jobbikos politikus kitért arra, hogy az elfogott gyerekek a helyi cigány kisebbség tagjai. "Tipikus cigány szokás, hogy vigyék el a gyerekek a balhét, velük úgysem lehet mit kezdeni" - fogalmazott, emlékeztetve arra: a Jobbik régóta szorgalmazza a büntethetőség korhatárának lecsökkentését legalább 12 éves korra.

Apáti István örömtelinek nevezte, hogy - mint a belügyi államtitkár a parlamentben bejelentette - a kormány segítséget nyújt a megrongált sírok helyreállításához. Hangsúlyozta ugyanakkor: követelik, hogy a terheket ne az állam fizesse ki véglegesen, hanem az elkövetők törlesszék azt "akár életük végéig" vagy dolgozzák le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.