A Jobbik a pártfinanszírozást vizsgálná

A Jobbik vasárnap közölte: vizsgálóbizottságot és a parlamenti pártok pénztárnokainak meghallgatását javasolja a pártfinanszírozás kérdéseinek tisztázása érdekében.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kezdeményezésüket Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az MSZP volt elnöke nyilatkozatával indokolta az MTI-nek telefonos sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció vezetője egy hétfői pódiumbeszélgetésen az MSZP finanszírozására utalva azt mondta: "én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk".
  

A Jobbik szóvivője emlékeztetett arra, hogy a Fidesz feljelentést tesz az ügyben, de az ellenzéki párt azt szeretné, ha ezzel nem vennék elintézettnek a dolgot.

Mirkóczki Ádám azt mondta: hétfőn vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, amely a rendszerváltás időszakától kezdve megvizsgálná a parlamenti pártok támogatásait és azok eredetét.

Hozzátette: a Jobbik-frakció egyedül nem tudja kezdeményezni a bizottság felállítását, így ennek támogatása egy próba is lesz arra nézve, hogy a többi párt mennyire gondolja komolyan ezen pénzek tisztázást.

A szóvivő közölte azt is: kezdeményezik, hogy a költségvetési bizottság hallgassa meg a parlamenti pártok pénztárnokait a támogatásokkal összefüggésben.

Javasolják, hogy a parlament országgyűlési határozatban utasítsa az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) belső vizsgálat lefolytatására. Annak ki kellene terjednie arra, hogy az ÁSZ hogyan vizsgálta az elmúlt 23 évben azt, hogy külföldi pénzek áramolnak politikai szervezetekhez - tette hozzá.

Mirkóczki Ádám kitért arra, hogy a kormánypártok tavaly nem támogatták a külföldi adományozókkal kapcsolatos lehetséges nemzetbiztonsági kockázatok elemzéséről szóló határozati javaslatukat. Elmondta, hogy jelenleg tárgysorozatba vételre vár egy másik indítványuk, amelyben azt kezdeményezik, legyen nyilvános adat, ha egy civil szervezet külföldről több mint egymillió forintot kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.