Baleset Japánban: kiemelt sugárzás-ellenőrzés Magyarországon is

A földrengést követően sugárzó anyag került ki egy japán atomerőműből, ám igen csekély a valószínűsége, hogy ennek Magyarországon is mérhető hatása legyen – tudatja a katasztrófavédelem.

A Japánban bekövetkezett földrengést követő atomerőművi baleset igen csekély valószínűséggel befolyásolhatja a magyarországi sugárzási viszonyokat, mégis kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti sugárzás ellenőrzése – tudatja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője.

A földrengést követően sugárzó anyag került ki egy japán atomerőműből
A technician of the SERTIT, Regional Service of Image Treatment and Remote Sensing, points at a screen in his office in Illkirch Graffenstaden near Strasbourg, March 14, 2011 showing a satellite image of the region of the two Fukushima nuclear plants in Japan. The satellite image was taken on Saturday March 12, 2011 the day after a major earthquake followed by a tsunami which hit the region. The red squares on the map indicate impacted areas in the region. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: DISASTER ENERGY SCI TECH)

Dobson Tibor közleménye szerint a háttérsugárzás a földrengést megelőző napokban 57 és 157 nSv/óra között ingadozott, s a napi átlag 90 nSv/óra volt. A hétfői mérési adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az országos háttérsugárzás jelenleg is a sokévi átlagnak felel meg.

A háttérsugárzás mértéke nálunk hosszabb időszak alatt 60-160 nSv/óra körül alakul. Ez az érték függ a mérési hely magasságtól és a talaj típusától, illetve az időjárástól. A háttérsugárzás kapcsán arról sem szabad megfeledkezni, hogy az emberi test is tartalmaz sugárzó anyagokat.

Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan a sugárzási helyzetét, annak változásait.

A radiológiai távmérő állomások adatait a BM OKF főügyeletére, valamint a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központjába továbbítják, ahol folyamatosan elemzik, értékelik azokat, s az eredményeket a katasztrofavedelem.hu honlapon folyamatosan közzé is teszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.