A hungarista mozgalom a Jobbik támogatásáról

A Jobbikot támogató közleményt adott ki a clevelandi székhelyű Hungarista Szabadságharcos Mozgalom. A külföldi és a hazai szélsőjobboldal kapcsolódási pontjairól írt jegyzetet a magyarorszag.ma honlapon Szemenyei-Kiss Tamás.

A Hungaria Szabadságharcos Mozgalom (Hungaria Freedom Fighter Movement - Cleveland, Ohio, USA) néven ismert hungarista szervezet elnöke, az újnyilas Szittyakürt főmunkatársa, 2009. július 20-án nem túlzottan igényes megfogalmazású közleményt juttatott el a magyarországi és külhoni radikális csoportokhoz az alábbi szöveggel „A Hungaria Szabadságharcos Mozgalom vezetősége arra az elhatározásra jutott, hogy életre hív egy szervező bizottságot, hogy a nemzeti emigrációval elősegítse a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2010-es választási kampányát. Egy volt neo-kommunista igazságügyi miniszter elhatározta, hogy bírósági döntéssel fel kell oszlatni a demokrácia nevében az MSZP-re és a FIDESZ-re veszélyes Jobbikot - egy illegális rendszer, egy illegális kormány, amely a Duna tévében a kommunista internacionálét énekelte és a privát In-Kal hadseregével, gázzal és gumibottal verte a békés tüntetőket... Itt az ideje, hogy a nemzeti emigráció hadat üzenjen és részt vegyen ebben a küzdelemben. A szervezőmunka ezennel megkezdődik. A következő kilenc hónapban írásban, újságban, interneten, az utcán, a választási kampányban, Európában és világszerte ott leszünk és győzni fogunk!"

A levelet Szemenyei-Kiss Tamás újságíró (a Hungarista Hírszolgálat egykori, külföldről hazatelepült vezetője) közli a magyarorszag.ma honlapon.S hozzáteszi: a „nemzeti emigráció" - tehát a nyugati országokban élő - magyarság nevében is megfogalmazott üzenet bizonyára nem talál teljeskörű egyetértésre a Németországban, Svédországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy Kanadában élő egykori honfitársaink körében, de valószínűleg ezzel tisztában is voltak Szálasi Ferenc távolban élő hívei, a „nemzeti emigrációra" hivatkozást csupán a nyomaték, a nagyobb hatás kedvéért biggyesztették a nyílt levél szövegéhez.

Az amerikai földrészen élő első-, második és harmadik generációs, magyarul még éppen írni, olvasni tudó nemzetiszocialisták - akiknek egy része már csak hírből ismeri a Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom „hősies" harcait - íly' módon is hangsúlyozzák a „politikai menekült" státuszt, miközben az őket körülvevő józanabb világ, a magyarok 70-80 százaléka is, tisztában van az azzal, hogy gazdasági, megélhetési okai vannak az idegen földön tartózkodásuknak, jegyzi meg Szemenyei-Kiss.

A „nemzeti emigrációra" hivatkozásuk Magyarországon sokakban olyan képzeteket keltenek, mint azokban, akik 1956-ban reménykedve várták (mint ismert: mindhiába) a nyugati hadseregek segítségét. Az üzenetet aláíró Molnár Lajos ugyan nem teljesen ismeretlen, de mögötte illetve vezérkarában a „Szittyakürt" égisze alatt olyan nevek találhatók, mint Bánkuty E. Géza (a szélsőjobboldali vállalkozások anyagi támogatója), Szalay Róbert (nyá. honv. alezredes), Tudós-Takács János (teológus, a szélsőjobboldaliak ideológusa), Domokos Endre János (a hungarista Pax Hungarica vezetője), Dobszay Károly (a neonácik Magyarországra visszatért sajtósa), Szász „Zas" Lóránt (üzletember, a Wass Albert művek amerikai kiadója) és sokan mások a neonácik világából.

Szemenyei-Kiss azt is közli, hogy Vona (eredeti nevén: Zazrivecz) Gábor, az EP-képviselettel is rendelkező parlamenten kívűli rasszista párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke a Szittyakürtben, a Kuruc.info és a Kárpáti Harsona honlapokon közzétett hungarista felhívással egyidejűleg nyílt levélben fordult a „cionista főbíróként" emlegetett Legfelsőbb Bíróság elnökéhez:

„Tisztelt Elnök Úr! - Megdöbbenésel olvastam azon megnyilatkozását, miszerint nem zárja ki elvi lehetőségét a Jobbik feloszlatásának. Ön a Hír TV kérdésére, amely a Jobbik feloszlathatóságát tudakolta, úgy nyilatkozott: elméletileg megvan a lehetőség egy párt feloszlatására, de konkrétan nem foglalt állást, mert nem szeretne befolyásolni egy esetleges jogi eljárást. Ezzel a kijelentésével Ön azt a képzetet keltette, mintha a Jobbikkal kapcsolatban valamiféle jogi eljárásról vagy annak lehetőségéről tudomása lenne. Kijelentésének a fenti módon való megfogalmazását elfogadhatatlannak tartom, és kiváncsi lennék az Ön véleményére azzal kapcsolatban, hogy feloszlathatónak tartja-e az ország tönkretételéért felelős SZDSZ-t és az MSZP-t vagy éppen a felmerült sorozatos pénzügyi visszaélések miatt az ÖCO-t, esetleg a MAZSIHISZ-t, amely működésével még a hazai zsidóság egy részében is megütközést kelt..."

Szemenyei-Kiss szerint "a neonáci-hungarista szervezetek az elmúlt években ráéreztek arra, hogy miként lehet bevonulni a demokratikus parlamentbe úgy, hogy névlegesen ne legyenek támadhatók nácizmussal, hungarizmussal. Az első nemzetiszocialista kísérletből (1995-1998) úgy tűnik, tanultak - a jól megfizetett, bérmunkában dolgozó honi demokratákkal ellentétben - állapítja meg a hazai szélsőjobb világát jól ismerő jegyzetíró.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.