A HospInvest a tényekkel akar védekezni

Az egri Markhot Ferenc Kórházat működtető HospInvest egy találkozóra szóló meghívással válaszolt a VÉSZ ultimátumára. Kardiológusokból és ortopéd szakorvosokból továbbra is hiány van, még a kiskunhalasi kórházból sem sikerült orvosokat átirányítani.

A HospInvest Zrt. értetlenül áll a Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezetének (VÉSZ) szerdai bejelentése előtt, amely szerint, ha három napon belül nem hagyják el önként az egri kórházat, úgy a szervezet megszállja a cég székházát, három vezetőjének otthonát, és visszafoglalják az egri kórházat.

Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke azt mondta: a VÉSZ vezetőit bizonyára megtévesztették, ezért nincsenek tisztában azzal, hogy a HospInvest törvényes keretek közt vette át és működteti a kórházat. Ezért november 14-ére – mára – meghívta őket, hogy látogassanak el Egerbe, nézzenek be az okiratokba, és győződjenek meg a tényekről. Deák Gábor közölte: természetesen „támadás” esetén megvédik a kórházat, székházukat és családjukat.

Az egri kórházban továbbra sem könnyű a helyzet: a kardiológia jelenleg csak járóbetegszakellátásként működik önállóan, a fekvőbetegeket a belgyógyászattal összevonva látják el, az ortopédia a traumatológia felügyelete alatt végzi teendőit.

Tóth Jánostól, a HospInvest Zrt. orvosszakmai testületének elnökétől megtudtuk: folyamatosan tárgyalnak a hiányzó álláshelyek betöltéséről. A kardiológiai ellátás az utóbbi napokban került reflektorfénybe, miután egy fórumon Pócs Alfréd, az egri „kórházvédők” egyik szóvivője bejelentette: a szívbetegeket Miskolcra küldik Egerből.

Ezt tegnap tudósítónk kérdésére a miskolci kórház is megerősítette: hetente 15-20 új Heves megyei szívbeteg jelentkezik hozzájuk. Tóth János szerint eddig is küldtek akut infarktusos betegeket Miskolcra, Budapestre és Debrecenbe, Egerben ugyanis hiányoznak azok a berendezések és eszközök, amelyekkel a szívkatéteres műtéteket el lehet végezni. A HospInvest vezetői azt ígérték, ilyen irányban is fejlesztik majd a kórházat.

Tóth János közölte, hogy eddig nyolc kardiológussal kötöttek szerződést a járóbetegek ellátására, a fekvő betegosztály felállításhoz pedig öt szakemberre lenne még szükség. A HospInvest Zrt. az általa üzemeltetett kiskunhalasi kórház kardiológusainak egy részét szerette volna novemberre „áthelyezni” Egerbe, hogy az indulás és átállás nehézségeit csökkentsék. Az egyik kiskunhalasi kardiológus lapunknak elmondta: négyen vannak, így is megfeszített tempóban látják el a hozzájuk jelentkezőket, így senki ők nem vállalták a „beugrást”.

Miközben a HospInvest még keresi a betöltetlen álláshelyekre az orvosokat, több olyan egri szakember, aki nem írta alá a szerződését a magáncéggel, s novembertől megszűnt a munkaviszonya, Borsod megyében próbál elhelyezkedni. Az ottani megyei kórház, valamint a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház igazgatói szerdán Mezőkövesden, nem hivatalos „állásbörze” keretében találkoztak ez egri kórház több mint ötven volt dolgozójával.

Csiba Gábor, a miskolci kórház igazgatója elmondta: az elmúlt napokban két-két egri kardiológussal és gyermekgyógyásszal, valamint egy traumatológussal állapodtak meg. A szerdai találkozó után nyolc-tíz orvossal, valamint tizenöthúsz nővérrel állapodtak meg a tárgyalások folytatásáról.

Az egri megyei kórházból október végén távozott Papp Sándor traumatológus azt mondta: azért nem írt alá a HospInvestnek, mert úgy tudja, a cég által átvett más egészségügyi intézményekben romlottak a betegellátási és munkafeltételek.

Antal Gabriella, a sátoraljaújhelyi kórház igazgatója azt mondta: az „egriek” inkább nagyvárosban szeretnének munkát találni, sokuknak Sátoraljaújhely már túl messze van, az odaköltözést a legtöbben elutasították.

A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.